1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ennakkoäänestäjä arvostaa kätevyyttä – toinen nauttii vaalipäivän juhlallisuudesta

Ylen nettikyselyyn vastanneista suurin osa piti ennakkoäänestystä kätevimpänä tapana hoitaa äänestäminen. Vaalipäivänä ovat liikkeellä juhlavaa tunnelmaa arvostavat. Ennakkoäänestyksen luotettavuus askarrutti nettikommentoijia.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Ylen nettikyselyyn vastasivat ahkerimmin ennakkoäänestäjät. 546 vastanneesta 350 eli 64,1 prosenttia ilmoitti äänestävänsä ennakkoon. 32,9 prosenttia on liikkeellä varsinaisena vaalipäivänä ja äänestämisen jättää kokonaan väliin 2,9 prosenttia.

Ennakkoäänestäjistä suurin osa eli 38 prosenttia antaa äänensä ennakkoon, koska pitävät sitä kätevimpänä tapana. Moni asiaa kommentoinut on liikkeellä varmuuden vuoksi.

– Ei voi koskaan tietää, mihin reissuun on lähdössä vaaliviikonloppuna. Muutoin äänestäisin ehdottomasti varsinaisena vaalipäivänä vain sen omalaatuisen juhlatunnelman vuoksi.
– Haluan ehdottomasti äänestää, ja sitä varmemmin se onnistuu, mitä aikaisemmin yrittää. Äänestän ennakkoon esim. vaalipäivänä sairastumisen varalta.

Ulkomailla asuminen tai tieto varmasta menosta ovat selviä syitä ennakkoäänestämiselle. Kymmenesosa vastaajista tiesi, ettei pääse paikalle vaalipäivänä. Terveydentila tai elämäntilanne vaikuttaa myös päätökseen.

– Sairauksieni oireet vaihtelee niin paljon ja usein että parasta äänestää mahd. pian kun ei tiedä pääsisikö vaalipäivänä vai ei, enkä kuitenkaan kotiäänestykseen ole oikeutettu. Lisäksi ennakkoon äänestäminen on aina nopeampaa ja helpompaa kun ei ole valtavia jonoja ja paikan voi valita muun asioinnin mukaan. Kaikin puolin helpompaa.
– Enää ei ole kumppania vaalipäivän äänestykselle, jonne menimme yhdessä edesmenneen puolisoni kanssa.

Ennakkoäänestyksen luotettavuus arveluttaa

Yllättävän monessa nettikommentissa epäiltiin ennakkoäänestyksen luotettavuutta

– Äänestän varsinaisena vaalipäivänä, koska silloin on pienempi vaalivilpin mahdollisuus.

– Luotan vaalipäivän järjestelyihin enemmän, kun vaalilappuja ei tarvitse siirtää. Ennakkoäänestyksissä on ollut kaikenlaista häslinkiä: viime vaaleissa esim. yhdellä äänestyspaikalla leimattiin kirjekuoria äänestyslappujen sijaan.

– Äänestäminen on yksinkertaisempaa silloin, vain leima lippuun ja lippu laatikkoon. Ennakkoäänestyksessä on lippusia ja lappusia, kirjekuoreen laittamista ja allekirjoituskin vielä. Lisäksi tuntuu että vaalisalaisuus säilyy paremmin vaalipäivänä, ennakkoäänestyksessä tietoni menevät vaalilipukkeen kanssa samaan kuoreen ja se epäilyttää.

Vaalipäivän tunnelmassa oma imunsa

Vaalipäivänä äänestäjät korostavat muun muassa perinteitä ja tunnelmaa. Asiassa nähtiin myös kasvatuksellinen ulottuvuus, jos liikkeellä on koko perheen voimin. Vaalipäivän juhlallisuus kiehtoo monia, peräti 73 vaalipäivänä äänestävistä piti tärkeimpänä vaalipäivän tunnelmaa

– Oma tunnelmansa, kun menee koko perheen kanssa - ainakin lapset altistuvat äänestämiselle.
– Vaalipäivä on varsinaista äänestämistä varten alun alkaenkin ollut. Eikä tule ylimääräisiä kustannuksia.

– Olen kyllä äänestänyt ennakkoonkin, mutta siirtynyt sitten varsinaisena päivän äänestämään, koska on jotenkin jännempää, kun oma ääni lasketaan vasta vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Vaalin tulosseuranta on siis jotenkin jännittävämpää.

– Seuraan ehdokkaan sanomisia viimeiseen saakka.

Äänestyspaikka vaikuttaa ajankohtaan

Äänestyspaikka sanelee valintaa. Esimerkiksi kuntaliitokset ovat voineet tuoda suuriakin muutoksia äänihuoneistoihin.

– Kuntaliitoksen jälkeen äänestyspaikkani muuttui, enkä halua mennä vieraaseen kylään äänestämään

–Varsinainen vaalipaikka on ikävästi, etten liiku siellä päin lainkaan, eikä huvita lähteä kävelemään sinne sunnuntaina kun on muutakin tekemistä (etenkin jos sattuu huono sää). Keskustassa pyörin joka päivä (opiskeluiden takia), joten voin helposti käydä Postitalossa äänestämässä kun kuljen kuitenkin steissin ohi. Menen joku päivä vain vuoroa myöhemmällä bussilla kotiin.
– Äänestyspaikkoja on lähempänä kuin varsinaisena päivänä.