Yksi kuva teki erikoisesta sorsasta julkkiksen – katso sydämet sulattava video

Kotkassa pesii erikoinen valkoinen sorsa. Se on luonteeltaan hyvin rohkea ja tepastelee mielellään kameroiden edessä. Eräs kamera teki siitä julkkiksen ulkomaita myöten.

Kotimaa
valkoisen sorsan kuva kännykän näytöllä

Eipä tainnut sorsa tietää astelevansa suoraan julkisuuden valokeilaan, kun se tepasteli "Oravakuiskaajan" eli Konsta Punkan kameran eteen.

Punkka latasi sorsakuvan kuvien jakopalveluun Instagramiin, jossa kuva on kerännyt noin 20 000 tykkäystä ja yli 350 kommenttia. Näkyvyyttä sorsa on saanut sitäkin enemmän, sillä Punkalla on Instagramissa lähes 260 000 seuraajaa.

Yllä olevan videon on kuvannut Ylen kuvaaja Juha Korhonen.

Onko pullaa?

Erikoinen valkoinen sinisorsa ilmestyi Kotkaan toissa syksynä. Valokuvaaja Pekka Vainio on seurannut sen elämää siitä lähtien.

– Se pesii Länsi-Kotkan alueella Ruonalassa ja Munsaaressa. Valkoisia sorsia oli aluksi kaksi, mutta toinen oli selvästi ujompi ja arempi ja joutui ehkä jonkun pedon suuhun, Vainio sanoo.

Sorsa on sulautunut väristään huolimatta hyvin muiden sinisorsien joukkoon. Se on itse asiassa osoittautunut varsin veikeäksi tapaukseksi eikä ole millänsäkään ihmisistä.

– Se on yksi porukan rohkeimmista. Kun auto tulee paikalle, se nousee ensimmäisenä vedestä kerjäämään herkkuja, Vainio hymähtää.

Sorsajengi parveili talvella ruokintapaikalla Jaakkolanrannassa. Valkoinen sorsa löysi myös rinnalleen naaraan, jonka kanssa se häipyi pesintäpuuhiin jo maaliskuun lopussa.

– Ne ovat ihan todellinen pariskunta, kyseessä ei ole mikään feikkijuttu. Näin ne useita kertoja parittelemassa.

Valkoinen ei olekaan heikoin

Värimuunnokset ovat sinisorsilla melko yleisiä. Vainion mukaan niitä on risteytetty aikanaan ankkojen kanssa. Kokonaan valkoinen väri on kuitenkin harvinaisempi.

– Albiino se ei kuitenkaan ole. Olen liikkunut yli 40 vuotta lintujen perässä ja nähnyt noin 20 valkoista sorsaa. Imatralla on ollut näitä, samoin Lahdessa.

Vainio haluaa kumota yleisen käsityksen siitä, että valkoiset yksilöt olisivat eläinmaailmassa jotenkin heikoilla. Kotkan Sapokassa eli myös vuosituhannen vaihteessa valkoinen sorsa, jolle annettiin lempinimi Kale. Se eli Sapokan tienoilla 7-8 vuotta, kunnes sen raato löytyi osin syötynä.

– Puhutaan usein, että valkoiset olisivat lyhytikäisiä. Se ei pidä paikkaansa. Lintu ei satu petojen kynsiin poikkeavan värinsä vuoksi, jos se on terve. Pedot ottavat aina sen heikoimman.

Me etsimme nimeä Kotkan valkoiselle sorsalle. Osallistu kilpailuun ja kerro nimiehdotuksesi perusteluineen täällä.

Nimiehdotuksen voi lähettää myös Twitterin ja Facebookin kautta tunnisteella #ylesorsa, tai sähköpostilla osoitteeseen kymenlaakso@yle.fi.