Perinteikäs suomalainen ammatti kukoistaa – "ikinä en ole ollut lomautettuna"

Lisääntyneestä koneiden käytöstä huolimatta Suomen metsissä työskentelee liki 2 500 metsuria. Metsäalallekin virtaa halpatyövoimaa ulkomailta.

Kotimaa
Metsuri työssään.
Mikko Tuomikoski / Yle

Metsureiden ammattikunta voi hyvin, sillä töitä riittää. Suurten ikäluokkien metsurit jäävät eläkkeelle, eikä uusia tulijoita ole läheskään yhtä paljon.

Kun metsuri Mikko Turunen lähtee Lahden kaupungin metsiin tekemään töitä, suosio on taattu, sillä kaupunkiympäristössä metsätyöt ovat yleisölaji.

– Kommentoijia riittää ja neuvoista ei ole pulaa. Kaadettavat puut on yleensä valittu jo etukäteen metsurin puolesta, naurahtaa Turunen.

Ei päivääkään ilman töitä

Mikko Turunen on tehnyt metsurin töitä liki 15 vuotta, eikä töistä ole ollut pulaa.

– Ikinä en ole ollut päivääkään lomautettuna, aina on töitä riittänyt.

Ikinä en ole ollut päivääkään lomautettuna

Mikko Turunen

Turunen päätyi jo vuosia sitten perustamaan oman yrityksen, joka työllistää muita alan ihmisiä sekä aliurakoitsijoina että palkattuina työntekijöinä. Nykyaikaista metsäurakkaa voisi verrata vaikka isoon rakennusurakkaan.

– Täällä on ihan samalla lailla pääurakoitsija, joka työllistää aliurakoitsijoita. Töitä tehdään sekä kone- että metsurivoimin, kertoo Lahden kaupungin metsäasiantuntija Markus Niemelä.

Vaikka nykyään metsätöitä tehdäänkin paljon koneilla, metsureilla riittää Niemelän mukaan töitä niin kauan kuin Suomessa on metsiä.

Vuoden kiireisin aika aluillaan

Metsureiden työtilanne näyttää valoisalta koko maassa.

– Töitä riittää, ja vuoden kiireisin aika on vasta tulossa, iloitsee Puuliiton metsäalan työehtosihteeri Harri Häkkinen.

Töitä riittää ja vuoden kiireisin aika on vasta tulossa

Harri Häkkinen, Puuliitto

Perinteisesti metsureita työllistäneet suuret metsäyhtiöt ovat vähentäneet omien metsureidensa lukumäärää, mutta uusia työllistäjiä löytyy.

– Metsänhoitoyhdistykset sekä Metsähallitus työllistävät ja alalle on tullut myös paljon metsäpalveluyrityksiä samalla, kun suurten ikäluokkien metsurit alkavat siirtyä eläkkäälle, eikä uusia metsureita valmistu yhtä paljon tilalle.

Hyvää ja halpaa työvoimaa tyrkyllä

Metsäalalla on kuitenkin viime vuosina nähty sama ilmiö kuin esimerkiksi rakennusalalla: Suomeen virtaa halpatyövoimaa etelästä ja idästä.

– Laivoilla käy melkoinen kuhina, sillä meidän markkinoillemme virtaa metsäpalveluyrityksiä Virosta, Puolasta, Venäjältä ja aina Romaniasta asti, Häkkinen sanoo.

Häkkisen mukaan näistä maista tulevien metsureiden ammattitaito on pääsääntöisesti hyvä. Huolenaiheena ovat kuitenkin työvoiman polkuhinnat.

– Näiden yritysten tekemät tarjoukset on helppo seuloa kotimaisista jo pelkän hinnan perusteella, vaikka kaikkien pitäisi pelata samoilla säännöillä. Mietimme Puuliitossa jatkuvasti uusia keinoja ulkomaisten työntekijöiden työehtotilanteen parantamiseksi.

Metsuri esittelee työvälineitään.
Mikko Turunen ja metsurin työvälineetMikko Tuomikoski / Yle

Valkosormet ovat jääneet historiaan

Metsureiden työvälineet ovat parantuneet huomattavasti takavuosista. Koneet ja laitteet ovat kehittyneet aiempaa ergonomisempaan suuntaan, millä on suuri merkitys työterveydelle ja -mukavuudelle.

– Koneet ovat huomattavasti kevyempiä, hiljaisempia ja tärinättömämpiä kuin aiemmin. Teknologia etenee tälläkin alalla, sillä nykyaikaiset moottorisahat voidaan kytkeä tietokoneeseen samalla lailla kuin autot, ja tietokone kertoo, missä vika piilee.

Työkyvyn ylläpitämiseksi täytyy harrastaa muuta liikuntaa

Mikko Turunen

Ennen vanhaan vanhan metsurin saattoi tunnistaa valkoisista sormista moottorisahan tärinän murjottua käsiä kymmeniä vuosia.

Tuntomerkki on jäänyt historiaan, mutta kovaa kuntoa metsurin työ kuitenkin edelleen vaatii, sillä työ on teknisestä kehityksestä huolimatta raskasta.

– Pidin aikoinaan töissä kalorimittaria päivähakkuilla ja keskikulutus oli noin 400–500 kaloria tunnissa. Työkyvyn ylläpitämiseksi täytyy harrastaa muuta liikuntaa. Itse kuntoilen kahdeksasta kymmeneen tuntia viikossa töiden lisäksi, laskeskelee Mikko Turunen.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kun ammattimetsuri ryhtyy töihin, kaivetaan suojavarusteet esiin. Päälle puetaan turvasaappaat, -housut, -pusero, kypärä, jossa on kuulosuojaimet ja visiiri. Käteen vedetään käsineet.

Ei tulisi mieleenkään tehdä töitä ilman suojaimia

Mikko Turunen

– Ei tulisi mieleenkään tehdä töitä ilman suojaimia. Esimerkiksi sahan melu, ilmassa lentävät puunpalaset ja puru ovat vaaratekijöitä aina, kun näitä töitä tehdään ja riskit ovat suuret, sillä joka vuosi sattuu kuolemaan johtaneita tapaturmia, toteaa Turunen vakavana.

Satunnainen amatöörimetsuri saattaa luulla pärjäävänsä pelkän moottorisahavalmistajan mainoslippiksen turvin, mutta ammattilainen ei pihistele turvavarusteissa.

– Aina voi sattua jotain odottamatonta ja kun kädessä on moottorisaha terävine ketjuineen, jälki voi olla todella pahaa. Suosittelen lämpimästi kunnon suojavarusteiden hankkimista ja etenkin turvahousuja silloin, kun tehdään töitä ketjusahalla, muistuttaa Turunen.