1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näsijärvi alkaa olla jäistä vapaa – Koljonselän jäät sulanevat iltaan mennessä

Pirkanmaalla kevät alkaa perinteisesti siitä, kun Näsijärven selkien jäät ovat sulaneet. Koljonselällä on vielä jonkin verran jäätä, mutta satamapäällikkö Matti Joki julistaa silti kevään alkaneeksi.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jäät saattavat lähteä Näsijärven laivaväylältä vielä tämän illan aikana. Vaikka yksittäisiä jäälauttoja näkyisikin, virallisesti Näsijärvi on julistettu sulaksi, kun selät ovat jäättömiä.

Sasu Siekkinen satamatoimistosta tuumii puoliltapäivin, että Näsinneulasta nähtynä jäät olisi lähteneet Näsijärvestä. Asia tarkistettiin iltapäivällä.

– Lähetän vielä jonkun varmistamaan, onko Koljonselkä jäätön. Sitten se on virallista, sanoi Tampereen kaupungin satamapäällikkö Matti Joki sanoi puoliltapäivin.

Tarkastuksessa Koljonselällä näkyi olevan vielä vähän jäätä, mutta Joen pitkän kokemuksen mukaan jäät sulavat iltaan mennessä. 

Jos Näsijärvi julistetaan jäättömäksi maanantaina, sivutaan kaikkien aikojen ennätystä. Viime keväänä tehtiin ennätys, kun jäät lähtivät Näsijärvestä 13. huhtikuuta. Entinen ennätys rikkoutui kolmella päivällä.

Yleensä laivaväylä avautuu vasta toukokuun alkupäivinä.

Myöhäisin jäiden lähtö löytyy 1800-luvun tilastoista. Vuonna 1876 jouduttiin odottelemaan melkein juhannukselle, sillä jäät lähtivät Näsijärvestä vasta 17. kesäkuuta.