Työtön, perusta yritys – näin pääset alkuun

Pia Hiltunen loi itselleen työpaikan perustamalla oman yrityksen. Aloittelevan yrittäjän mielestä rohkeus ja osaaminen vievät pitkälle.

Kotimaa
Nainen työpöydän ääressä
Wilma Hiltunen

Kouvolalaisen Pia Hiltusen yritys on vasta runsaan kuukauden ikäinen. Ajatus sisustussuunnittelua sekä viestintä- ja tapahtumapalveluita tuottavasta yrityksestä muhi mielessä vuosia, mutta valmistelu alkoi viime syksynä.

– Lopullinen syy yrittäjäksi ryhtymisessä oli, että jäin työttömäksi pitkäaikaisesta työpaikasta, sanoo Pia Hiltunen Capricorn Design Oy:stä.

Loikka yrittäjyyteen ei tuntunut Hiltusesta kuitenkaan kohtuuttomalta, silllä sparraaja löytyy läheltä: Oma mies on yrittäjä.

– Tietysti sitä mietti, että pärjäänkö ja riittääkö asiakkaita. Päätin kuitenkin tämän ikäisenä olla rohkea. Minulla oli hyvät verkostot etukäteen ja luotin koulutukseeni ja osaamiseeni. Täytyy myös sanoa, että tehdessä rohkeus on kasvanut, kertoo Hiltunen.

Paperitöihin apua, maksuihin joustoa

Hiltunen tarvitsi yrittäjäksi ryhtymisessä myös Kouvolan seudun kehitysyhtiön Kinnon yritysneuvonnan apua.

– Paperityöt ja erilaiset laskelmat pitää saada heti alusta lähtien oikein. Jos yksin yrittää, lähtevät viimeisetkin hiukset päästä, hän naurahtaa.

Uuden yrittäjän kokemus on, että nykyistä enemmänkin voisi alkutaivalta tasoittaa.

– Esimerkiksi tietyissä vakuutusmaksuissa voitaisiin miettiä, etteivät ne heti alkuun kuormittaisi aloittelevaa yrittäjää liikaa.

Hiltunen sanoo kuitenkin nauttivansa yrittäjyydestä.

– Näyttää valoisalta. Olen solminut hyviä yhteistyösopimuksia, ja asiakkaita on ollut ja näyttää olevan jatkossakin.

Muiden kuin itsensä työllistämisestä yrittäjä ei kuitenkaan vielä haaveile.

– Alkuperäinen ajatus on ollut, että pystyisin elättämään itseni ja mieheni kanssa perhettäni. Ei pidä kuitenkaan koskaan sanoa ei koskaan.