1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansalaiskapina synnytti sanomalehden Loviisassa

Konstsamfundetin omistama KSF-media yhdisti alkuvuodesta porvoolaisen Borgåbladetin ja loviisalaisen Östra Nylandin. Tämä puolestaan synnytti lehtikapinan Loviisassa.

Kuva: Yle

Ruotsinkielisiä sanomalehtiä julkaiseva KSF-media kävi yt-neuvottelut loppuvuodesta. Tämän vuoden puolella syntyi Borgåbladetin ja Östra Nylandin raunioista uusi Östnyland-lehti.

Porvoon- ja Loviisanseudun uutisten lisäksi lehdellä on yhteisiä sivuja Helsingissä ilmestyvän Hufvudstadsbladetin kanssa.

Östnylandin paikallisuus ei kuitenkaan riitä Loviisassa, jossa syntyi kansalaiskapina. Tyytymättömät lukijat perustivat yhdistyksen, keräsivät rahaa ja huhtikuun lopulla ilmestyy ensimmäinen loviisalaisten oma Nya Östis-lehden numero.

– Ihmiset eivät ole saaneet paikallisia uutisia  Östnyland-lehdestä eivätkä ilmoittajatkaan ole siitä innostuneet. Nya Östis sen sijaan on herättänyt valtavaa kiinnostusta, selvittää Nya Östiksen puuhamies ja päätoimittaja Kim Wahlroos.

Lehtigurut väärässä - paikallisuus kiinnostaa

Wahlroosin mukaan Nya Östis keskittyy ultrapaikalliseen uutisointiin. Sitä ruokkii hänen mukaansa loviisalaisten vahva ruotsinkielinen identiteetti. Luvassa on myös kansalaisjournalismia.

– Lehtigurut ja johtajat ovat ennustaneet paperilehden kuolemaa, mutta ovat siinä väärässä. Nyt on suuntaus keskittää kaikkea, mutta tässäkin ollaan väärässä, tokaisee vahvasti paikallisuuteen uskova Wahlroos.

Nya Östis-lehti ilmestyy myöhemmin myös digitaalisena. Ennestään Loviisassa ilmestyy KSF-median kustantama suomenkielinen Loviisan Sanomat.