Video: Iäkäs täydennyspoliisi ampui tummaihoisen miehen USA:ssa – luuli käyttävänsä lamautinta

Videolta paljastuu karulla tavalla, kuinka karkuun pyrkivän miehen elämä päättyy iäkkään täydennyspoliisin ampumiin luoteihin. Tilanne alkoi poliisin järjestämästä valeostosta.

Ulkomaat
Mies pakenee kuvaajaa.
Oklahoman poliisi sanoo, että vakuutusalalla työskentelevä ampuja ilmeisesti luuli käyttävänsä aseen sijasta etälamautinta. Video: Reuters

Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa viranomaiset ovat julkistaneet videon, jossa valkoihoinen 73-vuotias täydennyspoliisi ampuu kuolettavasti tummaihoista 44-vuotiasta miestä.

Poliisi sanoo, että vakuutusalalla työskentelevä ampuja ilmeisesti luuli käyttävänsä aseen sijasta etälamautinta. Ampumishetkellä uhri oli poliisin kaatamana maassa.

Ampuminen tapahtui Tulsan kaupungissa huhtikuun alussa. Paikallinen poliisi julkaisi videon valeostosta, takaa-ajosta ja ampumisesta uhrin omaisten pyynnöstä. Omaiset ovat vaatineet, että ampumisesta tehdään riippumaton tutkinta.

Tapauksesta kirjoittaa muun muassa Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun).

Vapaaehtoisen piti vain avustaa operaatiossa

Poliisi epäili uhria huumeiden ja laittomien aseiden myymisestä ja järjesti tämän kanssa valeoston. Havaittuaan tilanteen mies lähti pakenemaan. Kaoottinen takaa-ajo päättyy lopulta laukauksiin.

Iäkkään täydennyspoliisin piti olla operaatiossa taustalla avustavassa roolissa, mutta hän päätyi lopulta ampumaan takaa-ajetun, maahan painetun miehen.

Video on karua kertomaa keski-ikäisen miehen elämän päättäneestä tilanteesta. Laukausten jälkeen videolla kuuluvat sanat:

– Voi ei, ammuin häntä. Olen pahoillani.

– Hän ampui minua, hän ampui minua, uhri sanoo ennen äänensä menettämistä.

Uhri kuoli saamiinsa vammoihin noin tuntia myöhemmin sairaalassa.

Tutkinnan riippumattomuus kyseenalaistettu

Tulsan poliisin mukaan iäkäs ampuja oli luullut käyttävänsä aseen sijasta etälamautinta ja hänen tarkoituksenaan oli tehdä uhri toimintakyvyttömäksi.

Esitutkintamateriaali on toimitettu syyttäjälle, joka päättää myöhemmin nostetaanko ampujaa vastaan syytteet.

On ristiriitaista, että Tulsan poliisi on itse tutkinut tapausta. Täydennyspoliisina toimiva ampuja on sheriffin tukija. Lisäksi siviilissä vakuutusalan johtajana työskentelevä mies on tehnyt Tulsan poliisille lahjoituksia.

Poliisin rasistiseksi epäilty voimankäyttö on kuohuttanut Yhdysvalloissa rajusti. Viime viikolla poliisi ampui aseettoman tummaihoisen miehen Charlestonissa Etelä-Carolinassa.

Viime vuonna tapahtui useita samankaltaisia välikohtauksia, joissa poliisin uhrina oli tummaihoinen mies.

Lähteet: Yle