1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Günter Grass oli Saksan kirjallisuuden suuria nimiä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Grass tunnetaan etenkin läpimurtoromaanistaan Peltirumpu, joka on käännetty 24 kielelle. Günter Grass kuoli maanantaina 87 vuoden iässä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Kuva: Boris Roessler / EPA

Saksan yksi merkittävimmistä kirjailijoista, Günter Grass, kuoli maanantaina Lyypekissä. Hän kuoli tulehduksen seurauksena 87-vuotiaana.

Grass sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999. Ruotsin akatemian perustelu oli tuolloin: "hän on hilpeän mustissa tarinoissaan piirtänyt historian unohdetut kasvot."

Grassin tunnetuin teos on Peltirumpu (saks. Blechtrommel), josta tuli hänen läpimurtoromaaninsa vuonna 1959. Kirja on käännetty 24 kielelle. Kirjaa pidetään Saksan kirjallisuuden merkittävimpinä sodan jälkeisenä aikana. Peltirumpu oli ns. Danzigin trilogian ensimmäinen osa. Toinen osa, Kissa ja hiiri, ilmestyi 1961 ja kolmas osa, Koiranvuosia, vuonna 1963.

Günter Grass syntyi vuonna 1927 Danzigissa, nykyisessä Puolan Gdanskissa. Grass liittyi 17-vuotiaana vapaaehtoisena Waffen-SS:ään. Tämän hän toi itse julki lehtihaastattelussa vasta vuonna 2006. Se tosiasia, että tämä saksalainen älykkö ja demokratian puolestapuhuja oli ollut nuorena natsi, oli monelle järkytys.

Günter Grass puhumassa SPD:n puoluekokouksessa Dortmundissa, Saksassa huhtikuussa 1972 Kuva: Willi Bertram / EPA

Grass oli sosiaalidemokraatti ja hän teki kampanjatyötä liittokansleri Willy Brandtin tueksi. Hän kuitenkin erosi SPD:stä vuonna 1992 protestina puolueen pakolaispolitiikkaa kohtaan.

Grass otti enemmän kantaa poliittisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin kuin saksalaiset kirjailijat yleensä. Hän kirjoitti ympäristönsuojelun ja rauhan puolesta. Grass teki töitä Saksan sovinnon puolesta itäisten naapureiden, erityisesti Puolan, kanssa.

Günter Grass pitelemässä Süddeutsche Zeitung sanomalehteä, jossa hänen kohuttu runo Was gesagt werden muss julkaistiin 4. huhtikuuta 2012. Kuva: Marcus Brandt / EPA

Vuonna 2012 Grass julkaisi runon, jossa hän arvosteli Israelin politiikkaa Irania kohtaan. Grassin mielestä Israel vaarantaa maailmanrauhaa. Siitä nousi suuri kohu erityisesti Israelissa. Grassin mielestä Saksan ei pitäisi myydä sukellusveneitä Israelille.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier (SPD) sanoo olevansa tyrmistynyt uutisesta Grassin kuolemasta. Grass on ulkoministerin mielestä yksi Lyypekin suurmiehistä. Tiistaina Steinmeier isännöi G7-maiden ulkoministerikokousta nimenomaan Lyypekissä.