1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunteet vaikuttavat sydämen sykkeeseen – järkytys voi aiheuttaa sydänkohtauksen

Tunteet vaikuttavat samalla selkeällä tavalla sydämeen. Olipa kyseessä sitten pelon väristys tai rakkauden aalto, sydän alkaa tykyttämään rinnassa, kun sen syke nousee. Terve sydän kestää kaikenlaisia tunnetiloja.

terveys
Kaksi kättä muodostaa sydämen.
Yle

Ihmiset kuvailevat moninaisin sanoin sydämensä reaktioita eri tunteisiin. Pelko saa sydämen tykyttämään, rakkaus hypähtelemään, surussa sydän nousee kurkkuun. Sydän todellakin reagoi niin myönteisiin kuin kielteisiin tunteisiin, mutta kyseessä on eri kuvailuista huolimatta sama asia: sydämen syke nousee.

– Etenkin hyvin äkilliset tunnetilat, kuten pelko tai viha, näkyvät sydämen toiminnassa nimenomaan sydämen sykkeessä. Sitä kautta muuttuu myös veren virtaus verisuonia pitkin kaikkialla, myös sydämen omassa verenkierrossa sepelvaltimoiden kautta. Verenvirtauksen myötä verenpaine kaiken kaikkiaan elimistössä vaihtelee tunnetilojen mukaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo.

– Esimerkiksi rakastumisen tunne on niin voimakas tunnetila, että sekin muuttaa sydämen sykettä nostaen sitä. Rakastumisen tunteen yhteydessä, etenkin kun nähdään tai kosketetaan rakastettua, tapahtuu sympaattinen aktivaatio elimistössä. Eli meidän tahdonalaisen hermoston ulkopuolella oleva hermoston osa, autonomisen hermoston osan sympaattinen puoli aktivoituu hyvin voimakkaasti tämmöisessä tunnetilassa ja aiheuttaa sydämen sykkeen kiihtymisen, Partonen jatkaa.

Reaktion aiheuttavat myös hitaammin ilmenevät ja pitempään kestävät tunnetilat, kuten suru, ärtymys tai stressi.

– Stressiä ihminen voi kokea sekä kielteisestä että myönteisistä asioista, mutta vaikutus sydämen sykkeeseen on samanlainen riippumatta siitä onko stressin aihe kielteinen tai myönteinen, Partonen toteaa.

Sydän ei reagoi muilla tavoilla tunteisiin, mutta mikäli sepelvaltimoissa on jo ahtaumaa, sykkeen kiihtyminen ja verenpaineen nouseminen saattavat aiheuttaa ahtautuneessa kohdassa hapenpuutteen. Tällöin sydänlihas saattaa vaurioitua.

Huonokuntoinen sydän voi pysähtyä tunteen seurauksena

Äkillisellä odottamattomalla tunnetilalla, kuten järkytyksellä, voi olla kohtalokkaat seuraukset sydämen kannalta.

Jos ihminen on suht terve, niin kyllä terve sydän kestää kaikenlaisia tunnetiloja, eikä niitä tarvitse pelätä.

Timo Partonen

– Kyllä järkytys voi aiheuttaa niin sanotun sydänkohtauksen, mutta tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Tietenkin sitten kyseessä on useimmiten jo vanhempi henkilö ja hänellä saattaa olla sydän- tai verisuonisairaus taustalla. Tilanteessa, jossa koetaan järkyttävä tunnereaktio, sydänlihaksille kohdistuva vaatimus osoittautuu niin suureksi, että sydänlihas alkaa kärsiä hapenpuutteesta ja syntyy niin sanottu sydänkohtaus, tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo.

Normaalisti kuitenkin tunteiden aiheuttama reaktio sydämelle ei ole vaarallista.

– Jos ihminen on suht terve, niin kyllä terve sydän kestää kaikenlaisia tunnetiloja, eikä niitä tarvitse pelätä. Mutta vanhemmiten jos on jo sydän- tai verisuonisairauksia, se vaara on nimenomaan siinä, että sydänlihas voi kärsiä hapenpuutteesta voimakkaiden äkillisten tunnetilojen yhteydessä.

Ennakoimalla pystyy estämään tykytyksiä

Pelon tykytyksiä tai rakkauden hypähtelyitä ihminen ei voi estää tapahtumassa sydämessään, koska elin on tahdonalaisen säätelymme ulkopuolella. Mutta sydämen sykkeen kiihtymisen voi estää ennakoivasti.

– Ihminen tietysti voi vetäytyä pois tilanteesta, siis ennakoida tilannetta, jossa hän arvelee kokevansa esimerkiksi tietynlaisia kielteisiä tunteita, joiden kautta hänen vointinsa heikkenisi. Se on se keino estää tunnetilojen vaikutuksia. Mutta tietysti kaikkea ei voi ennakoida loputtomiin, tämmöisiä äkillisiä tilanteita ihmiselle elämän aikana sattuu. Eikä välttämättä tämmöinen tilanteiden välttäminen ole hyväksi kaiken kaikkiaan.

Kun sydän hakkaa rinnassa tunteen vaikutuksen alaisena, sen rauhoittamiseen on olemassa toki keinonsa: ihminen voi hakeutua pois tilanteesta rauhoittumaan seesteisempään paikkaan.

Lue seuraavaksi