Kuuroille korville

Kuuron ja kuurosokean on vaikea päästä opiskelemaan tai työllistyä. Miksi näin on yhä? Tarinansa kertovat kuurosokea äiti Veera, räppäri Signmark ja paikkaansa etsivä Sami. Yle TV2 to 30.4.2015

Signmark haluaa viittomakielisille tasa-arvoisen aseman

Kuuron tai kuurosokean on edelleen vaikea työllistyä. Heitä ei aina hyväksytä opiskelemaan vaikka taidot riittäisivät - vain siksi että eivät näe tai kuule.

Viittomakielilaki hyväksyttiin maaliskuussa, mutta se on vain laaja yleislaki. Siinä katsotaan - vasta nyt -viittomakieliset aidosti kieli- ja kulttuuriryhmäksi.

Viittomakielisistä palveluista on huutava pula erityisesti lasten, vanhusten sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Ongelmia on myös tulkkipalvelussa. Se siirtyi Kelalle ja myös tulkit ovat tyytymättömiä sen toimintaan.

Minkälaista on elää kuurona tai kuurosokeana Suomessa? Marko Vuoriheimo, Veera Laukkarinen ja Sami Haapanen kertovat Silminnäkijässä oman tarinansa.

Marko Vuoriheimo eli Signmark ymmärsi 20-vuotiaana yliopistossa, miten yhteiskunta hänet määrittelee.

- Sehän määrittelee sen täysin päin p-tä. Olin raivona. Ajattelin, että tähän asiaan pitää puuttua jollain tavalla, Vuoriheimo sanoo painokkaasti.

Veera Laukkarista pelottaa eniten yksin jääminen kuurosokeuden kanssa Kuva: Yle

Kuurosokea Veera Laukkarinen sairastaa kolmostyypin usheria. Se on yleisin kuuronäkövammaisuutta aiheuttava oireyhtymä. Hän on kokenut useasti sen, että koulujen ovet eivät avaudu.

- Minulle sanottiin, että kyllä sinun taitosi riittäisivät, mutta me ei haluta sinua, koska sinulla on usher ja tulevaisuuden työllistyminen on hankalaa. Se oli hirveän turhauttavaa, Laukkarinen muistelee.

Hän on ollut pitkiä jaksoja masentunut. Laukkarinen kertoo, että se on tabu kuurosokeiden parissa. Siitä ei haluta puhua.

Kuurosokeaa Sami Haapasta pelottaa tulevaisuus Kuva: Yle

Sami Haapanen on kuurosokea eikä hänellä ole ollut koskaan vakituista työsuhdetta. Hän on työttömänä eikä haluaisi jäädä eläkkeelle vaikka lääkärit ovat sitä suositelleet.

- Haluaisin vielä pärjätä elämässäni, Haapanen toteaa.

Vuoriheimo rakastaa musiikkia. Se saa hänet tanssimaan ja aistimaan kehollaan eri instrumentit.

Marko Vuoriheimo eli Signmark teki maailman ensimmäisen viittomakielisen rap-levyn Kuva: Yle

- Ajattelin, että musiikki on dynamiittipötkö, jonka voisin laittaa kuurojen ja kuulevien väliseen seinään ja räjäyttää sen! Päätin, että teen biisin ja aloin kirjoittamaan, Vuoriheimo kertoo.

Sen jälkeen hän on julkaissut maailmassa ensimmäisen viittomakielisen raplevyn ja esiintynyt yli 40 eri maassa. Sen lisäksi hän käy luennoimassa kuurojen asemasta sekä positiivisuudesta ja itseensä uskomisesta.

Toimittaja Nina Malmberg