Yli 300 työntekijää vähentänyt VTT lopettaa tutkimuksiaan – "Tarpeelliset hoidetaan"

Raskaat henkilöstövähennykset tehnyt Teknologian tutkimuskeskus joutuu ajamaan suuren osan tutkimuksistaan alas ja lakkauttamaan maakunnissa olevia yksiköitään. Pääjohtaja Erkki Leppävuori sanoo, että innovaatiotoimintaan tarvitaan lisää rahoitusta.

Kotimaa
VTT:n Oulun-toimipiste.
Yle

Teknologian tutkimuskeskus VTT vähensi viime vuonna käydyissä yt-neuvotteluissaan 323 ihmistä, joista irtisanottiin 246. Muut väenvähennykset tehtiin eläköitymisten ja määräaikaisuuksien päättymisen kautta.

VTT:n yt-neuvotteluiden syynä oli se, että VTT:n tutkimuspalveluiden kysyntä on ollut laskussa viimeiset viisi vuotta. Vuonna 2014 VTT myi palveluitaan yksityiselle ja julkiselle sektorille 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan valtion budjettirahoitus on pienentynyt.

Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuden tueksi tarvitaan entistä suurempi panostus tutkimus- ja innovaatiotoimintaan.

Erkki Leppävuori

VTT lopetti suuren määrän tutkimuksia. Lääketieteen biotekniset tutkimukset Turussa loppuvat, samoin nanopartikkeleiden valmistus ja tutkimus Espoossa. Lappeenrannassa päättyy laserteknologian kokeellinen tutkimus, Espoossa kokeellinen terminen ruiskutus ja Oulussa additiivinen tuotannollinen suunnittelu ja valmistus.

Myös lukuisia muita tutkimuksia Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa on vähennetty merkittävästi. Lisäksi lähinnä ohjelmistokehitystä tehneet VTT:n toimipisteet Kajaanissa ja Raahessa on lopetettu. Mittaustekniikkaan erikoistunut toimipiste Kajaanissa jatkaa toimintaansa.

”Tutkimustoimintaan tarvitaan rahaa”

VTT:n pääjohtaja Erkki Leppävuori kertoo, että suuri yt-prosessi oli työntekijöille raskas. Pääjohtaja sanoo, että irtisanotut työntekijät eivät jää tyhjän päälle.

– Esimiehet, irtisanotut ja jäljelle jäävä henkilöstö tarvitsevat tukea, ja kaikille heille on tarjolla räätälöityjä tukimuotoja, joita tehdään omin voimin ja yhteistyökumppaneiden kanssa, hän sanoo.

Vuonna 1942 perustettu VTT muuttui osakeyhtiöksi vuoden 2015 alusta. Leppävuori arvioi, että VTT pystyy palvelemaan asiakkaitaan yhtä hyvin kuin ennen yt-kierrosta, eikä sen toiminta hidastu.

– Koska kyseessä oli toiminnan fokusointi, kaikki tarpeellinen pystytään hoitamaan, hän vakuuttaa.

Leppävuori on aiemmissa kannanotoissaan arvostellut valtion tutkimuspanostusten leikkauksia ja muistuttanut, että Lipposen hallitus nosti Suomea lamasta tukemalla teknologian kehitystyötä. Tulevalla hallituskaudella päättäjien pitäisikin huolehtia siitä, että teknologiaan ja innovaatioihin nojaava Suomi ei näivety.

– Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuden tueksi tarvitaan entistä suurempi panostus, myös rahallinen, tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, hän toivoo.