Hyppää sisältöön

Äänessä haastajat – pienpuoluepäivän anti koottuna

Millaista politiikkaa haluavat tehdä pienpuolueet, jotka olivat maanantaina Ylen aiheena? Tässä yhteenveto siitä, mitä päivän aikana opittiin.

Itsenäisyyspuolueen ehdokkaita vaalityötä tekemässä. Vas. Mikko Voutilainen, Eija Kiviharju-Ketola, Veikko Kytösaari (tukijoukkoa) ja Harri Koskela. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Seitsemän pyrkijää – mikä yhdistää ja erottaa?

Kevään vaaleissa eduskuntaan pyrkii ehdokkaita seitsemän pienpuolueen listoilta. Tällä hetkellä näistä vain Muutos 2011 -puolueella on kansanedustaja, tosin hänkin kesken kauden perussuomalaisista potkut saanut James Hirvisaari.

Vaikka pienpuolueiden ideologinen kirjo on laaja, EU-kritiikki yhdistää lähes kaikkia.

"Uusi puolue pääsee puoluerekisteriin kerättyään kannatuskortin 5 000 ihmiseltä. Urakka on huomattavasti helpompi kuin saada oma ehdokas ensi kertaa eduskunnan kynnyksen yli", kirjoittaa analyysissään Timo Seppänen.

Puoluetuki tulilinjalla

Aamu-tv:n tentissä pienpuolueiden edustajat antoivat kyytiä nykyiselle puoluetukijärjestelmälle. Siinä tukea saavat ne puolueet, joilla on kansanedustajia. Kannat vaihtelivat tuen poistamisesta siihen että sitä jaettaisiin 5 000 ääntä saaneille puolueille.

Mitä voi päätellä vaalikoneen avulla?

Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) on vastauksia kaikkien pienpuolueiden ehdokkailta. Eniten vastaajia on Itsenäisyyspuolueesta (114 ehdokasta). Jokaisen puolueen edustajista on myös tenttejä Vaaligalleriassa (siirryt toiseen palveluun).

Vaalikonevastauksista tehdyissä analyyseissä näkyy, että osa puolueista on näkemyksiltään yhtenäisempiä kuin toiset. Esimerkiksi Suomen Kommunistisen Puolueen ehdokkaat ovat lähes kaikki luokiteltavissa vasemmistoliberaaleiksi, kun Itsenäisyyspuolueen ehdokkaissa on eri ryhmiä konservatiiveista maltilliseen vasemmistoon ja markkinaliberaaleihin. (Lähde: professori Markku Niemivirran analyysi (siirryt toiseen palveluun) Ylen vaalikoneen vastauksista)

Mitä tehdään taloudelle?

Kun kysymys kuuluu, miten julkinen talous saadaan tasapainoon, vastaukset ovat monenlaiset. Tässä tiivistelmä:

Itsenäisyyspuolue: Suomi tarvitsee oman rahan ja itsenäisen talouspolitiikan.

Köyhien asialla: Veroparatiisit kuriin.

Suomen Työväenpuolue: Ei leikkauksia nyt. Pitkällä aikavälillä on järkevää pudottaa valtion velkaprosenttia sitten, kun talous on elpynyt.

Piraattipuolue: Ei lisää velkaa. Perustulo käyttöön, avoimen lähdekoodin ohjelmistot valtiolle.

Suomen Kommunistinen Puolue: Suomi saadaan jaloilleen sillä, että porvaripolitiikan kehitys muutetaan toiseen suuntaan.

Muutos 2011: Lopetetaan ensiksi rahan kylväminen täältä ulkomaille: kehitysapu, EU-jäsenmaksut.

Kommunistinen Työväenpuolue: Meillä on sellainen leikkauslista, jossa leikataan yhtiöiltä ja voitoista. Siellä on varaa.

.
.