Kyberuhkien torjunta sittenkin uutta Pohjoismaissa

Kyberturvallisuutta pohdittiin Pohjola–Norden-yhdistyksen seminaarissa maanantaina Helsingissä. Suomen ja Norjan puolustusministerit olivat yhtä mieltä siitä, että uhkien torjuntaan on panostettava myös puolustusvoimissa.

Ulkomaat
Puolustusministeri Carl Haglund ja norjalaiskollegansa Ine Marie Eriksen Söreide olivat haastateltavina Pohjola-Nordenin ja Elisabeth Rehn -ideapankin seminaarissa "Pohjola ja muuttunut turvallisuus" Helsingissä maanantaina 13. huhtikuuta.
Puolustusministeri Carl Haglund ja norjalaiskollegansa Ine Marie Eriksen Söreide olivat haastateltavina Pohjola-Nordenin ja Elisabeth Rehn -ideapankin seminaarissa "Pohjola ja muuttunut turvallisuus" Helsingissä maanantaina 13. huhtikuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo, että kyberuhkien torjuntaan on hänen ministerikaudellaan jo lisätty voimavaroja, mutta lisäpanostuksia tarvitaan kansainvälisen tilanteen muuttuessa nopeasti.

Hän kertoi kyberuhkaharjoituksesta, jossa uhkia tutkittiin ja tunnistettiin. Harjoituksen seurauksena listattiin yli 70 toimenpidettä, joilla turvallisuutta pyritään parantamaan. Haglundin mukaan kyberhyökkäysten kohteet ovat yleensä siviilikohteita, kuten verkkopankkeja ja ministeriöitä ulkoministeriöstä alkaen.

Ukrainan kriisi nostatti kyberkeskustelua Ruotsissa

Ruotsia edusti Kansanpuolue liberaalien puheenjohtajan Jan Björklundin estyttyä osallistumasta seminaariin kansanedustaja Maria Weimer. Hänen mukaansa Venäjän toimet Ukrainassa olivat Ruotsissa paitsi turvallisuuspoliittisen keskustelun myös kyberturvallisuuskeskustelun herättäjä. Kyberturvallisuuskeskustelu on Ruotsissa uusi ilmiö.

Norjan puolustusministeri Ine Marie Eriksen Søreide arvioi, että kyberturvallisuuskeskustelu on suhteellisen uutta myös Norjassa.

"Sananvapauskeskustelu ulkopolitisoitunutta"

Seminaarissa keskusteltiin myös Suomessa kohua herättäneestä pohjoismaisten puolustusministerien yhteiskirjoituksesta norjalaisessa Aftenposten-lehdessä.

Puolustusministeri Haglund sanoi omassa alustuspuheenvuorossaan, että on luonnollista, että saman arvopohjan jakavat maat, kuten pohjoismaat, tekevät yhteistyötä. Hän muistutti, että kansan tuki yhteistyölle on "pohjoiskorealaisissa" lukemissa. Yli 90 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Seminaarin toinen järjestäjä oli Elisabeth Rehn Bank of Ideas -ajatushautomo. Sen edustaja sotatieteiden tohtori Saara Jantunen pohti sananvapautta. Hänen mukaansa Aftenpostenin artikkelin saama vastaanotto osoittaa, että tärkeää on se, kuka saa puhua julkisuudessa, onko se poliitiikkojen yksinoikeus.

– Sotilaat eivät saa puhua, koska heillä ei voi olla poliittisia mielipiteitä, virkamiehet eivät voi puhua koneiston osana, kulttuurivaikuttajat eivät voi puhua, koska he eivät ole oikeita asiantuntijoita. Myöskään tutkijat ja toimittajat eivät saa puhua, kärjisti tohtori Jantunen.

Hänen mukaansa mediasota on nykyisin some-sotaa, jonka puhetta yleisö itse tuottaa.