Hyppää sisältöön

Tanskassa kohu kuningattaren maahanmuuttajapuheista: "Vaatimuksia voidaan asettaa ja sopeuduttava on"

Tanskassa kuningatar Margareetan kommentit maahanmuuttajista ovat herättäneet kohua. Kuningattaren mukaan maahanmuuttajien on sopeuduttava ja kunnioitettava tanskalaisia perusarvoja. Tanskalaisesta ruuasta ei ole pakko pitää, kuningatar linjaa.

Tanskan kuningatar Margareeta II lehdistötilaisuudessa Fredensborgin linnassa Tanskassa 13. huhtikuuta. Kuva: Keld Navntoft / AFP / Lehtikuva

Tanskan kuningatar Margareeta II sanoo, että maahanmuuttajien on kunnioitettava tanskalaisen yhteiskunnan perusarvoja.

Kuningattaren esittämät mielipiteet maahanmuuttajista ovat nousseet Tanskassa otsikoihin. Asiasta kirjoittaa muun muassa Politiken (siirryt toiseen palveluun).

– Maahanmuuttajien ei tarvitse muuttaa uskontoaan tai ruokavaliotaan. Kysymys ei ole lihapullista. Kysymys on siitä, että he sopeutuvat maahan johon ovat tulleet, kuningatar totesi lehdistölle maanantaina.

Pian 75-vuotisjuhliaan viettävä kuningatar Margarita sanoi juutalaisyhteisön olevan "kaunis esimerkki" siitä, miten vähemmistö voi sopeutua tanskalaiseen yhteiskuntaan.

Ei ensimmäinen kerta

Kuningashuoneen jäsenet osallistuvat Tanskassa harvoin poliittiseen keskusteluun. Kuningatar Margareetan maahanmuuttokannat nousivat alunperin esille Berlingsken (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa.

Kuningatar sanoi, että maahanmuuttajat ovat tervetulleita Tanskaan, mutta heille voidaan osoittaa vaatimuksia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuningattaren maahanmuuttajista antamat lausunnot herättävät Tanskassa kohua.

Maahanmuuttokeskustelu on voimistunut Tanskassa Kööpenhaminan helmikuisen terrori-iskun jälkeen.

Tuolloin ulkomaalaistaustainen mies hyökkäsi ensin sananvautta käsitelleeseen puhetilaisuuteen ja sen jälkeen synagogaan. Molemmissa kohteissa hän surmasi yhden ihmisen. Myöhemmin tekijä kuoli poliisin luoteihin.

.
.