Tampere-Pirkkalan kakkosterminaali otetaan käyttöön – Ryanairin päätös vie kaikki matkustajat

Ryanair on uudistetun kakkosterminaalin ainoa käyttäjä. Vuositasolla irlantilaisyhtiö kuljettaa yli puolet Tampere-Pirkkalan matkustajista.

Kotimaa
Tampere-Pirkkalan T2-terminaali
Mari Siltanen / Yle

Tampere-Pirkkalan kentällä valmistaudutaan tiistaina ottamaan käyttöön perin pohjin uudistettu T2-terminaali. Ryanairin maanantaina ilmoittama päätös keskeyttää lentonsa Tampereelta talvikaudeksi saa lentoaseman päällikön Mari Nurmisen vakavaksi.

– Kyllähän tämä uutinen on tosi valitettava ja ikävä. Me olemme juuri laittaneet kakkosterminaalin uuteen uskoon, ja lentokenttä on parempi kuin ikinä.

Maanantaina ilmoitettu päätös koskee tulevaa talvikautta. Lokakuun loppuun asti Ryanair lentää Tampere-Pirkkalasta aiempaan tapaan.

– Se on iso isku. Ryanair on tällä hetkellä meidän ainoa kakkosterminaalin asiakkaamme. Tällä hetkellä meillä ei ole siellä tiedossa olevaa muuta liikennettä.

Finavia toivoo, että tilalle saadaan korvaavaa liikennettä.

– Kaikki lentoyhtiöt ovat toivottuja ja hyviä kumppaneita. Lentoyhtiöt itse päättävät, mistä ne operoivat. Toki seutukuntien kanssa pitää tehdä kaikki mitä voidaan lentoliikenteen houkuttelemiseksi ja kysynnän kasvattamiseksi.

Kansainväliset vaihtokentät ovat kilpailussa vahvoilla

Nurmisen mukaan Ryanairin päätös kertoo siitä, että kilpailu on kovaa.

– Kaikki lentoyhtiöt ovat toivottuja ja hyviä kumppaneita. Lentoasemien ja alueiden välinen kilpailu on kovaa ja lentoyhtiöt joutuvat tekemään ratkaisuja sen mukaan, mikä heille on kannattavinta.

Nurmisen mukaan tällä hetkellä se näyttää siltä, että yhtiöt hakeutuvat operoimaan kansainvälisiltä vaihtokentiltä eli niin sanotuilta HuB-kentiltä.

– Ryanairkin siirtää kalustoaan Kööpenhaminaan. Kilpailu on kansainvälistä, Mari Nurminen sanoo.

Lähikentän lennoilla mukavampi matkustaa

Maanantain uutinen ei hetkauttanut kaikkia lentomatkustajia Tampere-Pirkkalan lentokentällä. Osaa kuitenkin lentojen väheneminen harmittaa. Budapestiin miehensä kanssa juuri matkaan lähdössä ollut Sirpa Ranta-Rahko on kerran aiemminkin matkustanut Ryanairin lennolla.

– Meille seinäjokisille on ollut hienoa, että lähtee läheltä halpa lento, ettei aina tarvitse lähteä Helsinkiin. Ehtii nauttia paikan päällä, kun ei tarvitse tehdä pitkää automatkaa. Meille huono juttu.

Tuleviin Rinta-Rahkojen matkasuunnitelmiin ei uutisella lopulta ole vaikutusta. Seuraavaankin reissuun lähdetään läheisiltä lentoasemilta Vaasasta tai Tampere-Pirkkalasta.