Meri-Lapin suurkunta jäi syntymättä – ainakin toistaiseksi

Kemin ja Simon valtuustot hyväksyivät kuntaliitoksen, mutta Keminmaa sanoi kolmen kimpalle kiitos ei. Kuntajakoselvittäjä Martti Ruotsalaisen mukaan liitos ei kuitenkaan välttämättä kaatunut vielä kokonaan.

Kotimaa
Kartta, jossa Keminmaa, Kemi ja Simo.
Yle Uutisgrafiikka

Meri-Lapin kolmen kunnan liitos jää syntymättä ainakin toistaiseksi, kun Keminmaa hylkäsi esitetyn kuntaliitoksen. Kemin ja Simon liitos vaatii kuitenkin syntyäkseen vielä lisäselvityksiä.

Selvimmin valtuutetut olivat kuntaliitoksen kannalla Kemissä. Valtuustoryhmät asettuivat liitosesityksen kannalle yksimielisesti, ja asia oli päätöksessä reilussa puolessa tunnissa.

Perussuomalaisten Anneli Rantala jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavaa vastaesitystä ei kuitenkaan tehty.

Simossa äänestykseen päästiin reilusti myöhemmin kunnanjohtaja Vivi Marttilan esiteltyä yhdistymissopimusta ja kuntaliitosta yksityiskohtia myöten.

Ryhmäpuheenvuoroissakin meinattiin lipsahtaa jo vaalipuheiden puolelle. Valtuusto pääsi äänestämään itse asiasta keskustan Lauri Vakkalan tehtyä kunnahallituksen esityksestä poikkeavan esityksen.

Simo myönteinen yhden äänen erolla

Ennen varsinaista äänestystä valtuusto ratkaisi kuitenkin äänestämällä sen, käydäänkö kuntaliitoksesta avoin äänestys vai suljettu lippuäänestys.

Itse asia ratkesi kuntaliitokselle myönteiseksi niukimmalla mahdollisella erolla äänin 11-10. Kuntaliitoksen puolesta äänestivät Keskustan Sauli Martimo, Helvi Hamari, Tarja Leskinen, Tuomo Onkalo, Raimo Simoska.

Kokoomuksen Ari Hiltula ja Matti Poikela olivat myös liitoksen kannalla, kuten myös SDP:n Sari Toivanen ja vasemmistoliiton Seppo Lämsä, Lea kantola ja Pirkko Ylikärppä.

Keminmaassa kolme keskustalaista liitoksen puolella

Keminmaassa kielteinen kanta oli selvempi. Äänestyksen tulos kunnanvaltuustossa oli 16-19.

Keskustan ryhmästä kolme valtuutettua äänesti kuntaliitoksen puolesta. He olivat Pertti Sakaranaho, Irma Kähkönen ja Esa Vanhatalo.

Vasemmistoliiton ja demarien ryhmät äänestivät liitoksen puolesta. Keminmaalaisten parhaaksi -ryhmästä kuntaliitosta vastaan äänesti vain Antti Valta.

Keminmaassa kansanäänestyskin mahdollinen

Kuntajakoselvittäjä Martti Ruotsalaisen mukaan kuntaliitos voi vielä toteutua Kemin ja Simon kesken. Siitä on kuitenkin tehtävä oma selvityksensä.

– Uuden selvityksen tekeminen nähtävillä pitämisineen kestää kuukauden-pari. Se käsitellään valtuustoissa aikanaan samalla tavalla kuin tämäkin, Ruotsalainen sanoo.

Ihan läpihuutojuttu kahden kunnan liitos ei kuitenkaan välttämättä olisi kummankaan kunnan valtuustossa.

Ruotsalaisen mukaan selvittäjät voivat harkita yhä sitä, pitäisikö Keminmaassa järjestää asiasta kansanäänestys. Ministeriö voisi sellaisen toimittaa, jos selvittäjät katsovat että kuntalaisten mielipide poikkeaa valtuuston äänestystuloksesta.

– Kyllä sitä pitää vakavasti harkita. Se edellyttää kuitenkin keskustelemista asiasta ministeriön kanssa.