Aleksanteri-instituutin tutkija: Venäjällä kaksi vaihtoehtoa, jos Suomi liittyy Natoon

Hanna Smithin mukaan pahin skenaario on, että Suomen päätöksentekoon voitaisiin vaikuttaa ulkoapäin.

Ulkomaat
Hanna Smith.
Keskustelu Suomen puolustuspoliittisesta tilanteesta on jälleen kiihtynyt. Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith kommentoi asiaa Aamu-tv:ssä.

Venäjän reaktio olisi vahva, jos Suomi liittyisi sotilasliitto Natoon, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

– Vaihtoehtoja olisi kaksi: retorinen, Venäjä katkaisisi suhteet Suomeen tai vaikuttaisi painostuskeinoilla esimerkiksi kaupankäyntiin, hän sanoo.

Smithin mukaan paras tapa vastata idän ja lännen kärjistyneeseen tilanteeseen on yhteistyö. Pohjoismaat ovat järjestäneet yhteisiä sotaharjoituksia, tehneet materiaaliyhteistyötä ja vaihtaneet tiedustelutietoja.

Smith kirjoitti maaliskuussa Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun) Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéllin kanssa, että Suomen pitää valmistautua pahimpaan idän ja lännen välien kiristyessä. Ylen aamu-tv:n haastattelussa Smith sanoi, että pahin vaihtoehto on, että Suomen päätöksentekoon päästäisiin vaikuttamaan.

– Sotaan voi vastata taistelemalla, mutta psykologiseen uhkaan vastaaminen on vaikeampaa, hän viittaa informaatiosotaan.

Smithin mukaan asiaan on puututtava informaatiota lisäämällä. Viimeaikaisten tapahtumien kuten Ukrainan kriisin taustalla on Venäjän sisäpoliittinen tilanne.

– Venäjällä valta perustuu populismiin, ei ole demokraattisia instituutioita, Smith huomauttaa.