Jazzmuusikko sai kipinän rumpujen soittamiseen Peer Güntilta – "Se oli niin kertakaikkisen voimakas kokemus"

Kajaanilaislähtöinen jazzmuusikko ja säveltäjä Mikko Hassinen päätyi rumpaliksi nähtyään Peer Güntin. Hän ammentaa sävellyksiinsä ideoita milloin mistäkin ja seuraa innolla amerikkalaisia urheilulajeja.

musiikki
Jazzmuusikko Mikko Hassinen.
Maarit Kytöharju

Huhtikuun alussa Teosto-palkinnolla palkittu jazzmuusikko Mikko Hassinen kokee olevansa kajaanilainen, vaikka hänen sukunsa on Pohjois-Karjalasta. Hassinen muutti vuoden vanhana Joensuusta Kajaaniin perheensä kanssa. Kaupungissa hän aloitti musiikkiharrastuksensa Kainuun musiikkiopistossa ja sai kipinän rumpujen soittamiseen nähtyään Peer Güntin Kajaanin liikuntahallilla. Kajaanilaisuus kuuluu myös miehen sävellyksissä.

– Kyllähän sävellyksissä sellaista tietynlaista melankoliaa ja pateettisuutta saattaa olla, jonka jollain tavalla koen liittyvän Kajaaniin tai Kainuuseen. Jos siinä musiikissa jokin tuommoinen vivahde on, se varmaan johtuu siitä, että soittamisen alkutaipale Kajaanissa on vaikuttanut jollain tavalla näihin päiviin saakka, Hassinen mainitsee.

Sävellyksiinsä Hassinen saa inspiraatiota milloin mistäkin. Hänelle säveltäminen on itseilmaisun keino niin kuin myös rumpujen soittaminen, joiden pariin Hassinen päätyi hardrockin kautta.

– Vuonna 1984 tuli halu alkaa soittamaan rumpuja ihan oikeasti ja innostuneesti. Näin tuolloin Peer Güntin Kajaanin liikuntahallilla, ja se oli niin kertakaikkisen voimakas kokemus, että unohdin kaikki suunnitelmat siitä, että alkaisin harrastaa jotain luontovalokuvaamista. Siitä päivästä asti ajattelin, että haluan tulla rumpaliksi.

Jo ennen Peer Güntin näkemistä Hassinen soitti Kainuun musiikkiopistossa lyömäsoittimia ja kitaraa. Musiikkiharrastus oli kuitenkin hiipumassa nuoren miehen tullessa teini-ikään.

Sibelius-Akatemia syvensi kiinnostusta jazziin

Aikuisiällä Mikko Hassinen opiskeli musiikkia niin entisessä Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa kuin Sibelius-Akatemiassakin, jossa hänelle syttyi suurempi innostus jazzmusiikkiin.

– Sibelius-Akatemian jazzlinja oli sellainen paikka, minne minulla oli tosi kova halu päästä opiskelemaan. Rumpuopiskelu siellä tuntui kiehtovalta, ja minulla oli haave tulla jazzrumpaliksi. Ja kun sinne jazzlinjalle pääsin, niin se opiskelijaporukka ja soittajisto, kehen tutustuin, olivat pääasiassa jazzsoittajia. Sitä kautta päädyin jazzkuvioihineli osittain Sibelius-Akatemian myötä tapahtui jazziin syventyminen.

Omaa soittamisen suhteen olisi kiva saada sitä kehitettyä ja löytää uusia vaikutteita ja suuntia, kuinka rumpujen soitto voisi muuttua persoonallisemmaksi.

Mikko Hassinen

Toinen vaikuttava tekijä Hassisen musiikkityylin valinnassa oli Kainuun Jazzkevät -tapahtuma. Jazzkevään yhteydessä oli aina koulutuspäiviä, jotka olivat hyvin innostavia nuoren miehen mielestä.

– Ehkä se ajatus ammattilaisjazzmuusikosta varmistui niihin aikoihin. Kävin kuuntelemassa tapahtuman konsertteja ja Jazzkevään vuoksi paikallisessa levyliikkeessä oli mainio jazzlevytarjonta. Sillä tavalla festivaali vaikutti innostukseeni jazzmusiikkia kohtaan.

Tällä hetkellä Espoossa perheensä kanssa asuva Hassinen työskentelee freelancermuusikkona sekä toimii sovittajana Uuden Musiikin Orkesterissa, joka on hänelle tärkein ja läheisin yhtye. Hassinen soittaa muun muassa Elektro GT -yhtyeessä sekä Maarit Hurmerinnan bändissä. Elektro GT:n albumi Elektro GT toi Hassiselle tämän vuoden Teosto-palkinnon levyn sävellyksistä.

Loppuvuodesta uuden levyn suunnittelua

Tulevaisuudessa Mikko Hassinen haaveilee kehittävänsä omaa soittamistaan sekä toivoo, että urheiluharrastuksia olisi enemmän. Muutamat hänen haaveistaan ovat jo toteutuneet.

– Haaveista on jo toteutunut se, että nyt kun hetkeksi työkuviot ovat vakiintuneet, pystyn kohtalaisen turvallisesti työskentelemään freelancermuusikkona. Lisäksi Kajaanin aikoina oli muutamia haavebändejä, joihin halusin päästä, ja nekin ovat ihan kivasti toteutuneet.

Kyllähän sävellyksissä sellaista tietynlaista melankoliaa ja pateettisuutta saattaa olla, jonka jollain tavalla koen liittyvän Kajaaniin tai Kainuuseen.

Mikko Hassinen

– Suunnitelmissa on, että loppuvuodesta alan ideoimaan Elektro GT:lle uuden levyn konseptia. Omaa soittamisen suhteen olisi kiva saada sitä kehitettyä ja löytää uusia vaikutteita ja suuntia, kuinka rumpujen soitto voisi muuttua persoonallisemmaksi. Rumpujen soittaminen on kaikista mukavinta musiikkiin liittyvää hommaa, Hassinen jatkaa.

Musiikin vastapainoksi Hassinen seuraa urheilua, hän on kiinnostunut etenkin amerikkalaisista lajeista kuten baseballista.

– Toivoisin, että urheiluharrastuksia olisi enemmänkin. Toki paljon vapaa-aikaa kuluu myös perheen ja tyttären kanssa. Harrastan kyllä myös musiikkia, esimerkiksi kuuntelen sitä paljon.

Rakkaus urheilua kohtaan on ollut läsnä Hassisen elämässä jo Kajaanin aikoina. Nuori mies oli fanaattinen Kajaanin Hokin jääkiekkojoukkueen fani, joka usein nähtiin joukkueen peleissä rummuttamassa katsomossa.

– Taisi olla silloin, kun Hokki nousi 2. divisioonaan, kun kävimme kaveriporukalla katsomassa joukkueen kotiotteluita ja vieraspelejä parinkin sadan kilometrin päässä. Sen jälkeenkin vielä muutaman kauden ajan kävin katsomassa otteluita, kun vielä Kajaanissa asuin.