Nokia vahvisti keskustelut Alcatel-Lucentin kanssa – Osake lähti reippaaseen laskuun

Sopimuksesta ei ole minkäänlaista varmuutta, Nokia sanoo. Jos Alcatel-Lucent ja Nokia yhdistyvät, uusi yritys nousee maailman toiseksi suurimmaksi verkkovalmistajaksi ruotsalaisen Ericssonin jälkeen.

talous
Nokian pääkonttori Espoossa.
Markku Ulander / Lehtikuva

Nokia on vahvistanut käyvänsä keskusteluja ranskalais-amerikkalaisen Alcatel-Lucentin kanssa. Sopimuksesta ei ole minkäänlaista varmuutta, Nokia sanoo.

Tiedotteessa kerrotaan, että spekulaation takia Nokia ja Alcatel-Lucent vahvistavat, että yhdistymisestä käydään edistyneitä keskusteluja.

Täysi yhdistyminen toteutettaisiin Nokian tekemällä julkisella osakevaihtotarjouksella. Varmuutta lopputuloksesta ei kuitenkaan ole, pörssitiedotteessa korostetaan.

Heti aamulla Nokian osake oli yli kuuden prosentin laskussa Helsingin pörssissä. Alcatelin markkina-arvo on reilut 12 miljardia euroa, Nokian noin 27 miljardia euroa.

Alcatelin ansiosta verkkoyhtiö Nokia pääsisi laajenemaan Yhdysvalloissa, koska suuret operaattorit AT&T ja Verizon ovat Alcatelin asiakkaita.

"Koko Alcatel-Lucentin osto toisi paljon liiketoimintaa, joka nyt ei ole Nokian strategian ytimessä"

Alcatel-Lucentin kokonaisuuden osto olisi analyytikko Mikael Rautasen mukaan iso yllätys; osien ostosta on markkinoilla huhuttu paljonkin.

Mikael Rautanen analyysiyhtiö Inderesistä sanoo, että koko Alcatel-Lucentin osto toisi Nokialle paljon liiketoimintaa, joka ei nyt ole strategian ytimessä. Esimerkkinä voisi mainita merenalaiset verkot.

Kauppa olisi myös jättiluokkaa, arvoltaan 12–13 miljardia euroa, kun pelkän langattomien verkkojen yksikön osto maksaisi arviolta korkeintaan 5 miljardia euroa.

Tosin Nokian kassa ei suurkaupassakaan tyhjenisi, kun kauppa tehtäisiin osakevaihtona.

Jos Alcatel-Lucent ja Nokia yhdistyvät, yritys nousisi maailman toiseksi suurimmaksi verkkovalmistajaksi ruotsalaisen Ericssonin jälkeen.

Kiinalainen Huwei jäisi kolmanneksi, ja eurooppalaiset saisivat hinnoitteluvoimaa kiinalaisyritystä vastaan.

Jos fuusio toteutuu, Nokia-Alcatelin markkinaosuus verkkovalmistuksessa olisi 35 prosenttia, ruotsalaisen Ericssonin 40 ja Huawein 20, sanoo tutkimuslaitos Bernstein Researc.

Lähteet: Reuters