Dosentti: Saamelaisten äänet eivät kiinnosta kansanedustajaehdokkaita

Saamelaisia on lukumääräisesti niin vähän, ettei heidän äänillään ole merkitystä Lapin kansanedustajia valittaessa, sanoo dosentti Jarno Valkonen Lapin yliopistosta. Hänen mielestään saamelaisten äänestyskäyttäytymistä olisi syytä selvittää. Se tekisi saamelaiset näkyväksi ryhmäksi, joiden äänillä on merkitystä, toteaa Valkonen.

Sápmi
Dosentti Jarno Valkonen
Pia Tuukkanen / Yle

Miten ja ketä saamelaiset äänestävät, se tulisi selvittää tarkemmin, sanoo Lapin yliopiston dosentti Jarno Valkonen. Hänen mielestään saamelaisten äänet eivät ole tähän asti kiinnostaneet juuri ketään.

– Ei-saamelaiset kansanedustajaehdokkaat eivät ole katsoneet tarpeen kampanjoida erityisesti saamelaisilla teemoilla. Eivätkä Lapin kansanedustajat ole myöskään saamelaisten asioiden hoitamisella juurikaan kunnostautuneet, toteaa Valkonen.

– Myöskään media ei ole aikaisemmin ollut kiinnostunut saamelaisten äänestyskäyttäytymisestä niin, että siitä olisi ihan juttua alettu tekemään saati kyselyä, jossa selvitettäisiin saamelaisten puoluekantoja, asioita jotka heille ovat tärkeitä ja kuinka he valitsevat ehdokkaansa, jatkaa Valkonen.

"Selvityksen jälkeen saamelaisten äänet alkaisivat kiinnostaa"

Saamelaisia on lukumäärältään niin vähän, ettei heidän äänillään tunnu Valkosen mielestä olevan merkitystä, kun Lapin kansanedustajia valitaan. Tietoa tarvittaisiin lisää, analysoi dosentti Jarno Valkonen.

– Tiedolle voisi olla kysyntää. Se tekisi saamelaiset toisella tavalla näkyväksi ryhmäksi; he ovat ihmisiä joiden äänet kiinnostavat ja joilla siksi on merkitystä.

Valkonen ei ota kantaa siihen, miten ILO-sopimuksen ja saamelaiskäräjälain kaatuminen juuri ennen vaalikautta vaikuttaa saamelaisten äänestyskäyttäytymiseen näissä vaaleissa.