Hyppää sisältöön

Maahan kaatunut maito on uhka ympäristölle – Virroilla putsattiin maaperästä tuhansia litroja maitoa

Maahan valunut maito on ympäristöongelma siinä missä muutkin maahan valuneet kemikaalit. Tämä koettiin viimeksi tänään tiistaina Virroilla, missä pelastuslaitoksen väkeä työllisti maitoauton kaatuminen ja maaperän putsaus.

Virroilla sattui tiistaina aamulla mittava ympäristövahinko, kun maitoauto kaatui ojaan Kurjenkyläntiellä ja maahan valui arviolta 5 500 litraa maitoa. Maito on ympäristölle haitallista varsinkin vesistöön päästessään. Se aiheuttaa muun muassa kalakuolemia ja saastuttaa pohjavesiä.

– Maidolla on happamoittava vaikutus, eli se voi pilata pohjavettä tai vesistöä. Sitä on laskettu niin, että 1 000 litraa maitoa vastaa 3 000 litraa jätevettä. Esimerkiksi vesistössä se kuluttaa vedestä hapen ja aiheuttaa mikrobitoimintaa, kertoo palomestari Heikki Havukainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Hajuhaittojakin voi maahan valuneesta maidosta koitua.

Onnettomuuspaikalla maaperää on puhdistettu koneellisesti kaivinkoneella, ja pelastuslaitoksen patoamaa maitoainesta on otettu talteen.

– Virroilla maa on vielä roudassa, eli olemme poistaneet pintamaan. Näin saimme suurimman osan maidottuneesta maasta poistettua. Kuljetamme sen jätteenkäsittelylaitokselle.

Onnettomuuden syynä Virroilla oli ilmeisesti huono ajokeli.