Kolmet hullut päivät vielä jäljellä – Stockmannin surutyö alkaa Oulussa

– Johdan tätä tavarataloa niin hyvin kuin mahdollista niin kauan kuin vielä Oulussa ollaan. Tarjoamme oululaisille ja pohjoissuomalaisille kaikkia Stockmannin palveluita ihan normaalisti loppuun saakka, sanoo tavaratalon johtaja Pentti Korhonen.

talous
Stockmannin tavaratalo Oulussa
Yle

Stockmann ilmoitti tiistaina tehneensä lopullisen päätöksen Oulun tavaratalon sulkemisesta vuoden 2017 alussa.

– Tämä on erittäin valitettava ja surullinen päätös sekä Oulun että hyvää työtä tehneiden työntekijöiden kannalta, huokaa Stockmannin Oulun tavaratalon johtaja Pentti Korhonen.

Hänen mukaansa neuvotteluja uudesta, tavaratalon jatkumisen mahdollistavasta vuokrasopimuksesta käytiin ihan oikeasti. Molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen ei kuitenkaan päästy.

– Toistaiseksi tavaratalo on auki normaalisti ja kaikki palvelut ovat saatavilla. Maksimissaan toimimme huhtikuuhun 2017 saakka, lupaa tavaratalojohtaja.

Takana tappiollisia vuosia

Oulun tavaratalo on tuottanut tappiota viime vuosina ja on kannattavuudeltaan selvästi heikompi kuin Turun ja Tampereen Stockmannit.

Tällä hetkellä Oulun tavaratalossa työskentelee noin 230 henkilöä, joista kokoaikaisia työntekijöitä on noin 90.

– Suunnittelu alkaa nyt ja yt-neuvottelut jatkuvat ja niissä sovitaan aikatauluista. Irtisanottaville voisi löytyä töitä muista tavarataloista pääkaupunkiseudulta, Tampereelta tai Turusta, mutta se edellyttää muuttoa, toteaa Korhonen.

Stockmannin Oulun tiloista 90 prosenttia omistaa Nordic Property Fund -rahasto. Rahaston puolesta neuvotteluja kävi amerikkalainen kiinteistöneuvonantajayhtiö CBRE Global Investors. Vuokrasopimus päättyy keväällä 2017.

Noin 10 prosenttia Stockmannnin Oulun tiloista, muun muassa Akateemisen kirjakaupan tilat, on Ilmarisen omistuksessa ja siltä osin vuokrasopimus päättyy syyskuussa 2016.

– Joka tapauksessa Akateeminen kirjakauppa joko lakkaa tai siirtyy väliakaisiin tiloihin siinä vaiheessa, Korhonen sanoo.

"Yritetään kaivaa työmoraalia esiin"

Oulun keskusta uudistuu parasta aikaa vauhdilla ja uusia liikkeitä avataan koko ajan. S-ryhmä on myös avaamassa keskustaan kauppakeskuksen vain muutaman sadan metrin päähän Stockmannin tiloista. Syntyvä kilpailuasetelma painoi todennäköisesti osaltaan myös Stockmannin päätöksenteossa.

– Onhan kilpailutilanteella tietenkin aina vaikutusta kun tällaisia päätöksiä tehdään, arvioi Korhonen.

Tavaratalojohtaja toteaa vaisusti että Oulussa ehtii olla vielä kolmet, ehkä jopa neljät Hullut päivät, ennen kuin kaikki on ohi.

– Tarkkoja päivämääriä ei ole tietenkään vielä lyöty lukkoon, naurahtaa Korhonen.

Kauppaa pidetään pystyssä loppuun saakka.

– Sen voi tietenkin kaikki kuvitella, minkälainen meillä on henkilöstön tunnelma. Mutta yritetään kaivaa työmoraalia ja ammattiylpeys esiin tänäänkin, toteaa Korhonen.

Korhonen ei halua spekuloida, olisiko Oulun Stockmannissa ollut osia, jotka olisivat voineet toimia kannattavasti.