Markkinaoikeus tyrmäsi seurakunnan urkukaupat EU-säädösten vastaisina

Porin evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä valitsi Käppärän siunauskappelin urkujen toimittajaksi saksalaisen urkuvalmistajan. Suomalainen kilpailijayhtiö valitti markkinaoikeuteen – jolloin paljastui, että hankintamenettely rikkoi EU-säädöksiä.

Kotimaa
Kädet urkukoskettimilla.
YLE / Pertti Pitkonen

Markkinaoikeus on kumonnut Porin seurakuntien merkittävästä urkukaupasta tekemän hankintapäätöksen EU-säädösten vastaisena.

Seurakuntayhtymä valitsi Käppärän hautausmaan ison siunauskappelin uusien urkujen toimittajaksi saksalaisen Orgelbau Eusenbarthin. Hankintapäätöksestä valitti suomalainen urkuvalmistaja Martti Porthan Oy.

Martti Porthanin mielestä seurakuntien hankintayksikkö teki virheellisen hankintapäätöksen, koska Orgelbau Eusenbarth ei tarjouksessaan ilmoittanut urkujen hintaa. Tarjouspyynnössä urkujen hinnaksi oli vaadittu 220 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

Väärä hankintamenettely

Markkinaoikeus ei alkanut edes käsitellä hankintamenettelyn virheellisyyttä suomalaisyhtiön valituksen pohjalta vaan löysi koko menettelystä vakavamman virheen.

Oikeus puuttui siihen, että seurakunnat eivät ole julkaisseet hankinnasta EU-hankintailmoitusta vaan pelkän kansallisen ilmoituksen. EU-laajuinen ilmoitus on julkaistava, jos julkisen hankinnan suuruus on yli 200 000 euroa.

Oikeuden päätöksen mukaan Käppärän hautausmaan ison siunauskappelin urkuhankinnasta on järjestettävä uusi tarjouskilpailu. Seurakuntayhtymä joutuu myös maksamaan valittajan oikeudenkäyntikulut.

Ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Käppärän siunauskappelin uudet urut on ollut tarkoitus hankkia vuoden 2016 loppuun mennessä.