1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin virkamies yllättää mainoskasvona: "Sain pesukoneen palkkioksi"

Suomen Kuvalehden numerossa 14-15/2015 lukijaa vastaan porhaltaa Helsingin kaupungin pyörätieverkosta vastaava liikennesuunnittelija Marek Salermo. Helsingin johtava virkamies esiintyy aukeamalla aktiivisena työmatkapyöräilijänä. Kyseessä on pesukonemainos.

urheilu
Suomen Kuvalehti
Yle

Urheilijoita, taiteilijoita, viihdealojen ihmisiä ja mediapersoonia on totuttu näkemään lisätienestiä hankkimassa erilaisissa mainoksissa. Mainokset ovat tärkeä tulonlähde myös suosituille bloggareille. Onpa silmälaseja nähty markkinoimassa poliitikkokin. Uutena ilmiönä aikakauslehtimainonnassa on asialleen ja tässä tapauksessa työmatkapyöräilyyn vihkiytynyt Helsingin kaupungin virkamies.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola kirjoitti blogissaan Ylen nettisivuilla jo lähes toteuneesta median tulevaisuudesta, jossa journalistinen sisältö ja mainokset sekoittuvat. Ukkolan huomiot ilmiöstä osittautuvat saman tien todeksi. Yhdessä Suomen perinteikkäimmistä aikakauslehdistä, Suomen Kuvalehdessä, Helsingin kaupungin virkamies on kuvattu ja haastateltu tyylikkään lehtijutun oloiseen mainokseen.

Jäikö virkamiehellä urheilijavaihde päälle?

Suomen Kuvalehden pääsiäisnumerossa kannen sisäsivulla esiintyy entinen soutaja Pertti Karppinen reilusti ilmoitukseksi tunnistettavassa vitamiinimainoksessa. Muuten lehdessä omien alojensa edustajina toimitetuissa reportaaseissa ja lyhyemmissä jutuissa esiintyvät muun muassa pappi, lääkäri ja kuvataiteilija. Laajempi liikunta-aiheinen artikkelikin löytyy.

Kaiken tämän keskellä entinen kilpapyöräilijä, nykyinen Helsingin kaupungin pyöräteistä vastaava liikennesuunnittelija mainostaa pesukonetta. Aukeaman kokoisen julkaisun yläkulmassa lukee MAINOS.

Koko aukeaman mainos on tyylikkäästi taitettu. Myös sen päähenkilö, työmatkapyöräilyä edustava Salermo, on uskottava hahmo asiassaan. Hän ei ehkä entuudestaan ole tuttu muille kuin urheilua ja erityisesti pyöräilyä seuraaville. Työnsä puolesta Salermo kommentoi kuitenkin Helsingin pyöräilykulttuuria koskevissa asioissa mediassa jatkuvasti.

Mainoksessa ollaan liikkeellä, ei ehkä niinkään hottiksen virkamiehen vuoksi, kuin asia eli juuri nyt paljon esillä oleva työmatkapyöräily edellä. Ja lopuksi pestään pyykit.

Salermo itse kertoo lähteneensä mukaan mainokseen, koska pyydettiin.

- Koin, että tämä on osaltaan hyvä tapa myös tuoda esille sitä asiaa, mitä muun muassa työssäni edistän eli arkipyöräilyä. Urheilupiireissä tämä on tavallista. Osallistua markkinointiin tällä tavoin, vaikka tämä virkamiespuolella on epätavallisempaa, hän sanoo.

"Sain pesukoneen palkkioksi"

Salermon työpaikalla Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa ei etukäteen tiedetty virkamiehen aikomuksesta esiintyä pesukonemainoksessa. Virkamiehen kelpaaminen mainoskasvoksi lienee kaikille sen verran uutta, ettei asiaa osattu odottaa.

Virastopäällikkö Mikko Ahon mukaan myös kaupungin virkamiehen kuuluu hakea virkatyön ulkopuoliseen toimintaan sivutoimilupaa ja jättää siitä sivutoimi-ilmoitus. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoon ei tällaista ilmoitusta ole jätetty. Salermo ei itse näe asiassa ongelmaa.

- Tämä oli sinänsä pieni juttu ja nopeasti kokoon pistetty kampanja. Tämä on ainoastaan lehdissä ja jossain määrin netissä esiintyvää pesukonemarkkinointia. Sain tästä pesukoneen palkkioksi, Salermo kuittaa.

Rajoja koetellaan

Sanan ja julkaisemisen vapautta valvovan Julkisen sanan neuvoston ohjeiden mukaan journalistisen lehtijutun oloinen mainos on täysin sallittua ja luvallista toimintaa, jos julkaisusta löytyy selkeästi merkintä MAINOS. Näin on myös tässä käsitellyssä mainoksessa.

Journalistisia kerrontamuotoja jäljittelevää mainontaa kutsutaan natiivimainonnaksi. Natiivimainontaa on hankalaa erottaa muusta toimituksellisesta sisällöstä. Mainos on yleensä hyvin toteutettu ja sen tekijöinäkin ovat alan ammattilaiset. Natiivimainonta lisääntyy koko ajan erityisesti internetissä.

JSN on juuri perustanut natiivi- ja piilomainontaa pohtivan työryhmän (siirryt toiseen palveluun). Työryhmä perustettiin valmistelemaan esitystä siitä, miten journalistinen ja kaupallinen sisältö voitaisiin erottaa selkeästi toisistaan median murroksessa ja nopeasti kehittyvässä nettimaailmassa. Työryhmään kuuluu edustaja kaikista suurimmista mediataloista.

Lue seuraavaksi