Kevät aikaisessa, muuttolinnut myöhässä

Lintujen muuttoaalto on kaakkoisessa osassa maata viikosta kahteen normaalia myöhässä. Hanhia on jo nähty jopa sankoin joukoin, mutta esimerkiksi hyönteissyöjiä on liikkellä vasta vähän. Sääennusteet eivät suosi muuttoa, sillä kylmenevä sää ja pohjoistuuli voivat hidastaa siivekkäiden matkaa entisestään.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

Luonnossa on meneillään varsin ristiriitainen kevät. Lumet ja jäät sulivat jopa poikkeuksellisen aikaisin, mikä on luonut vaikutelman varhaisesta keväästä. Sitä se varmasti onkin, paitsi lintujen osalta. Siivekkäiden keväisen muuttoaallon vilkkain vaihe on vielä edessä.

– Viikosta kahteen ollaan myöhässä, arvioi Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Rokkanen.

Vesilinnut etujoukoissa

Ensimmäisiä muuttajia toki on ollut jo liikkeellä. Esimerkiksi niin kutsutut "harmaat hanhet" ovat olleet liikkeellä jopa sankoin joukoin. Kaakkois-Suomessa on nähty runsaasti metsähanhia.

Niiden muuttovilkkaus selittyy muun muassa sillä, että ne ovat päässeet tankkaamaan muuttomatkallaan, kun pellot ovat olleet sulia, jolloin linnut pääsevät niille syönnöstämään. Myös muuttomatka on niillä lyhyempi kuin arktisemmilla hanhilajeilla, joiden päämuutto ajoittuu toukokuun puolen välin tienoille.

– Esimerkiksi metsähanhet eivät muuta juuri Etelä-Ruotsia kauemmas. Siellä ne talvehtivat suurilla peltoalueilla, Rokkanen kertoo.

Vähäsen västäräkkejä

Varhain auenneet vesistöt ovat puolestaan suosineet sorsalintuja. Sorsat ovatkin jo hajaantuneet pesimisalueileen, eikä niiden osalta suuria muuttoparvia ole juuri nähty.

Hyönteisiä syövät pikkulinnut loistavat myös poissaolollaan. Rokkasen mukaan nyt pitäisi jo olla liikkeellä muun muassa västäräkkejä ja peippoja.

– Muutamia punarintoja on nähty, hän sanoo.

Vastatuuli hidastaa

Muuttoliikenteen vilkastumista saadaan odottaa ainakin runsas viikko, sillä sääennusteet eivät suosi lintujen muuttoa. Säiden on ennustettu viilenevän ja tuulen puhaltavan pohjoisesta. Linnut eivät juuri vastatuuleen muuta.

– Pohjoistuuli pysäyttää muuton lähes täysin, Rokkanen painottaa.