Äidiksi teininä vai ei – "Lähes jokaisella nuorella on läheinen, joka kysymystä pohtii"

Kajaanin seurakunnan ja kaupunginteatterin yhteistyönä syntynyt näytelmä on tarjonnut tekijöilleen mielekästä tekemistä. Näytelmä on otettu kaupunginteatterin ohjelmistoon, mutta se viedään kesällä myös Herättäjäjuhlille Sotkamoon.

kulttuuri
Jenni Heikkinen ja Niki Räsänen näyttelevät lavalla.
Heimo Haverinen / Kajaanin Kaupunginteatteri

Kajaanin seurakunnan ja kaupunginteatterin yhteistyön hedelmänä on talven aikana syntynyt vakava näytelmä, jossa on draamaa ja komediaa sekä kolmasosa musiikkia ja laulua. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Anne Ballini on innoissaan talven työstä.

– Aihe on tilaustyötä, tehdäkö lapsi maailmaan vai ei, ja varsinkin teini-iässä. Rankkaan aiheeseen saatiin vielä musiikki kajaanilaiselta Jari Rättyältä. Tämä on pätkä elämää, jossa jokaiselle mukanaolijalle on varattu mielekästä ja tärkeää tekemistä. Jokaisella on mahdollisuus tuntea olevansa tähti näytelmässä.

Ballini tuumailee, että takana oleva talvi on tarjonnut kaikille mukanaolleille yhdessäoloa ja tekemistä kylähengessä. Harjoitustunteja viime lokakuusta lähtien on kertynyt noin 180. Nuorille matka ei ole tuntunut pitkältä, sanoo kahta roolia näytelmässä vetävä Patrik Parviainen.

– Aihe on meidän nuorten maailmassa tuttu. Lähes jokaisella nuorella on joku läheinen, joka näytelmän kysymystä pohtii. Näytelmän tekeminen on avartanut omaa ajatusmaailmaa ja antanut samalla ideoita ja näkökulmia myös teatterin tekemisestä.

Seurakunnan ja teatterin yhteistyöllä on perinteitä

Kajaanin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heimo Haverinen laskee, että seurakunnan ja teatterin yhteistyö on viety uudelle tasolle.

Tämä on minulle keino nähdä ja elää nuoruutta uudelleen, nähdä ne kipupisteet ja ilot, mitkä siellä nuoruudessa jylläävät.

Anne Ballini

– Yhteistyö laajemmassa mitassa alkoi vuonna 1991. Tänä vuonna nuorten ja teatteriammattilaisten yhteistyö otettiin ensimmäistä kertaa teatterin ohjelmistoon. Lipunmyynti ja markkinointi on meille helpompaa, ja samalla nuoret pääsevät kokemaan, miten ammattilaiset asioita hoitavat.

Näytelmä ei ole pelkästään kaupunginteatterin näyttämöä varten, vaan tilausta on myös muualle.

– Kun Sotkamoon alettiin puuhata Herättäjäjuhlia kaksi vuotta sitten, saimme tilauksen näytelmästä. Aihe ei toki silloin ollut valmiina, mutta tällä näytelmällä on tilauksessa kolme näytöstä kesän juhlilla. Herättäjäjuhlilla on aiemminkin ollut näytelmiä, ja ne on yleensä esitetty täpötäysille saleille. Näin käy varmasti nytkin.

Yhteistyö teatterin ja seurakunnan kesken on näkynyt muunmuassa seurakunnan kesäleireillä, joilla kaupunginteatterin näyttelijät ovat olleet ohjaajina.

Tiina Romppainen ja Jenni Heikkinen Yle Kainuun studiossa.
Tiina Romppainen ja Jenni Heikkinen kävivät kertomassa näytelmästä Yle Kainuun radiolähetyksessä.Eeva Pentikäinen / Yle

Onko mikään muuttunut?

Käsikirjoittaja-ohjaaja Anne Ballini laskee, että näytelmän työstäminen on ollut paitsi antoisa retki myös raskas urakka.

– Leipätyö näyttelijänä on kuusi vuorokautta viikossa, se seitsemäs vuorokausi on mennyt tämän näytelmän ja muiden projektien kanssa. Tämä on neiljäs peräkkäinen näytelmä, jonka olen kirjoittanut nuorille. Ei tätä tekisi, ellei tästä pitäisi.

Yksi kiihokkeista Ballinille on nuoruus.

– Tämä on minulle keino nähdä ja elää nuoruutta uudelleen, nähdä ne kipupisteet ja ilot, mitkä siellä nuoruudessa jylläävät. Eivätkä ne ole oikeastaan muuttuneet miksikään, rakkauden kaipuu, ikävä sekä samat ilon aiheet elävät edelleen vahvoina.