1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulun ja ortodoksikirkon purkuaikeet herättivät hämeenlinnalaiset pohtimaan modernien rakennustensa arvoa

Noin 50 vuotta vanhojen rakennusten arvo ja merkitys on nousemassa Suomessa keskusteluun. Hämeenlinnassa keskustelua ovat vauhdittaneet kaksi rakennusta, jotka haluttaisiin purkaa pikaisesti. Nyt apuun halutaan ulkopuolinen arvioitsija.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa on vireillä kahden alustavasti merkittäväksi arvioidun julkisen rakennuksen purkuminen. Niistä sisäilmaltaan huonon ja korjausta vailla oleva Kaurialan koulun mahdollinen purku puhuttaa eniten.

Myös Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko on museoviraston näkemyksen mukaan muotokieleltään kiinnostava yksilö ortodoksisten rakennusten historiassa.

Moderni suomalainen rakennuskanta on noussut suojelukeskusteluun vasta viime vuosina.

Arkkitehtien ja Museoviraston näkemyksen mukaan 1950-1970 -lukujen rakennukset sisältävätkin sellaisia arvoja ja ajankuvaa, jotka olisi ainakin tutkittava ja mahdollisesti turvattava joko kaavasuunnittelun tai rakennussuojelun kautta.

Ulkopuolinen asiantuntija voisi arvioida koulun arvon pikaisesti

Koulutoimi ja Linnan Tilapalvelu ovat halunneet edetä Kaurialan koulun uusimisessa nopealla aikataululla.

Kuulun Viljo Revellin arkkitehtitoimiston suunnitteleman Kaurialan koulun arvo tulisi kuitenkin maankäytön tilaajapäällikkö Leena Roppolamukaan arvioittaa ulkopuolisella, puolueettomalla asiantuntijalla.

Kaupungin maankäytön arvion mukaan koulu on merkittävä osa arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä.

Yleiskaavan valmistelu veisi koulun kohdalla liikaa aikaa.

Kaurilan yläkoulu on sulkeutumassa tänä keväänä. Sen oppilaat siirtyvät jatkamaan opintojaan syksyllä Myllymäessä Hämeen ammattikorkeakoululta vapautuvissa tiloissa.

– Jos tuon rakennuksen arvoista ei päästä yhteisymmärrykseen, näkisin perusteltuna ulkopuolisen asiantuntijan käytön asiassa, Roppola perustelee Ylelle.

Jos tuon rakennuksen arvoista ei päästä yhteisymmärrykseen, näkisin perusteltuna ulkopuolisen asiantuntijan käytön.

Leena Roppola

Hämeenlinnan Kaurialan koulu purkuesityksestä on annettu myös Museoviraston ja Hämeen ELY-keskuksen lausunnot. Niiden mielestä koulun purkamista ei oikeuta sen huono kunto.

Lausunnoissa todetaan myös, että Hämeenlinnan kaupunki rakennuksen omistajana on itse huoltanut rakennusta väärin ja päästänyt koulun huonoon kuntoon.

Uudehkojen rakennusten arvoa ei ole selvitetty

Modernin ajan, mutta vähintään 50 vuotta vanhojen rakennusten arvon selvittely on muutenkin Hämeenlinnassa tulossa työn alle.

Yleiskaavatyö ottaa kuitenkin aikansa. Tänä keväänä kaupungissa on törmätty nopeaa toimintaa vaativiin purkuhakemuksiin. Niiden oikeutuksista on syntynyt väittelyä. 

Kantakaupungin rakennuskantaa on selvitetty muun muassa Hämeen liiton vuonna 2003 tekemässä maakunnallisesti arvokkaan rakennusperinnön listauksessa. Kaupunki ei kuitenkaan itse ole tutkinut eikä listannut modernia ja uudehkoa rakennuskantaa perusteellisesti. 

Modernien rakennusten arvon määrittely on edennyt Hämeenlinnassa satunnaisesti tapaus kerrallaan.

Esimerkiksi linja-autoaseman rakennus ja Tuomelan koulu on päätetty suojella. Tuomelassa onkin menossa parhaillaan suurehko peruskorjaustyö.

Myös vuoden 1952 Helsingin olympialaisten yhtenä näyttämönä toimineen Ahveniston maauimalan olympia-allas päätettiin kunnostaa ja suojella vasta vuosikymmenten kiistelyn jälkeen.