Huumekokeilu voi muistuttaa murrosiän tunnekuohua

Nuoren huumekokeilun aiheuttamia oireita voi olla vaikea erottaa murrosiän mukanaan tuomista myllerryksistä. Epäily ei kuitenkaan ole ensimmäinen askel, vaan asiallisen tiedon hankkiminen. Päihteistä pitäisi puhua kuin muistakin arkipäivän asioista, vaikkapa leivästä tai maidosta.

Kotimaa
Kannabissätkää kääritään.
Yle

Nuoren mahdollinen huumeiden käyttö aiheuttaa usein vanhemmissa epätietoisuutta ja huolenryppyjä otsalle. Irti huumeista ry:n työntekijät saavatkin nykyisin paljon yhteydenottoja.

Alkoholin käytön huomaa melkoisen selvästi, esimerkiksi hengityksestä. Kannabiksessa on ominaishaju. Makean imelä tuoksu muistuttaa saunavihtaa tai poltettuja lehtiä.

– Nuorelta voi löytyä vaikkapa kannabiksen kuvia, Irti huumeista ry:n läheis- ja perhetyönkeskuksen perheterapeutti Lea Seger kertoo mahdollisista kokeilun merkeistä.

Segerin mukaan tällöin voi aloittaa keskustelun ja kysellä, onko nuorelle tarjottu tai onko hän huomannut, että huumeita tai lääkkeitä on liikkeellä.

Murkun oireilu voi olla merkki kokeilusta

Suurin osa vanhemmista tuntee lapsensa ja pystyy siten havaitsemaan joitakin huolestuttavia asioita. Joskus esimerkiksi kannabiskokeilusta aiheutuvat oireet voivat muistuttaa murrosiän tunnekuohuja.

– Nuori voi olla poikkeuksellisen väsynyt, uupunut tai sekava, kun hänen kanssaan keskustelee. Lisäksi hän saattaa olla uneton, levoton tai ylienerginen nukkumaan menoaikaan, perheterapeutti Lea Seger kertoo.

Vanhempien ei kuitenkaan kannata ryhtyä ensimmäiseksi epäilemään, vaan hakea huumausaineista tietoa, johon keskustelun voi perustaa.

– Päihdeasioista pitäisi voida puhua, kuten maidosta ja leivästä, Lea Seger sanoo.

Ensimmäinen annos voi tulla läheltä

Lea Segerin mukaan nuorelta on hyvä kysellä kuulumisia, tiedustella koulumenestystä ja kartoittaa kaveripiiriä ja luoda yhteys myös ystävien vanhempiin. Lisäksi on syytä seurata nuoren rahankäyttöä.

– Välttämättä nuoren kapinointi ei ole kipinä kannabiskokeiluun, vaan ensimmäisen annoksen voi tarjota paras ystävä tai joku muu läheinen, Lea Seger kertoo.

Hän muistuttaa hyvän suhteen luomisesta lapseen jo varhaisessa vaiheessa.

Omaa lasta voi pitää kuin kuminauhan päässä. Kun tulee jotain ongelmia, niin sitten hänet kiskaistaan syliin ja piirretään rajat.

Lea Seger

– Jokaiselle murrosikäisen vanhemmalle tulee vaikeuksia, Lea Seger lohduttaa ja lisää, että niistä on kuitenkin helpompi puhua, jos suhde on luottamuksellinen.

Segerin mukaan nuoret eivät välttämättä ymmärrä kokeilun karikoita, joihin voi helposti jäädä kiinni.

– Omaa lasta voi pitää kuin kuminauhan päässä. Kun tulee jotain ongelmia, niin sitten hänet kiskaistaan syliin ja piirretään rajat. Kerrotaan, että huumeet eivät kuulu alaikäisille, mutta eivät ne kuulu aikuisillekaan.