1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiesitkö? Soittokello on pakollinen varuste pyörässä

Polkupyörän pakollisiin varusteisiin kuuluvat heijastimet, jarrut ja soittokello. Liikenteen turvallisuusviraston mukaan valot eivät ole pakollisia, mutta ne täytyy hankkia, jos ajaa hämärän tai pimeän aikaan.

Kotimaan uutiset
Polkupyörän punainen soittokello, jossa hymynaama.
Soila Ojanen / Yle

Kevät on sitä aikaa, kun talvehtineet polkupyörät kaivetaan esiin varastoista ja polkupyöräkaupoissa käy ovi tiuhaan. Kummassakin tapauksessa pyöräilijän on hyvä tarkistaa, täyttääkö menopeli kaikki turvallisuusvaatimukset.

Liikenteen turvallisuusviraston mukaan erityistä huomiota kannattaa kiinnittää heijastimiin, valoihin ja soittokelloon. Kaikissa kaupan peruspyörissä ei välttämättä ole kaikkia lain vaatimia varusteita valmiina.

Edessä, takana ja sivuilla

Heijastin pitää olla edessä, sivulla, takana ja pyörän polkimissa.

– Sivuille näkyvä heijastin voi olla pinnojen välissä tai vaihtoehtoisesti pyörän renkaissa voi olla heijastavat sivut, kertoo tarkastaja Erik Ståhlhammar Trafista.

Pyörässä täytyy tietenkin olla ainakin yksi tehokas jarru.

– Jos vaihteita on enemmän kuin kaksi, täytyy olla kaksi jarrua.

Soittokellon käyttö jää monella pyöräilijällä melko vähälle, mutta sekin on pyörässä pakollinen varuste – toisin kuin valot.

Trafin mukaan heijastimet, soittokellot ja jarrut ovat polkupyörässä pakollisia varusteita. Valot eivät ole pakollisia, mutta ne pitää hankkia, jos ajaa hämärän tai pimeän aikaan. Myös lastenkuljetusistuin vaaditaan, jos pyöräilijä kuljettaa lasta pyöränsä kyydissä.

Lue seuraavaksi