1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsi voi löytää surulle sanat touhuamalla

Lasten sururyhmässä kuolemasta puhutaan oikeilla sanoilla, kiertelemättä. Puhumisen ohessa hyväksi on havaittu tekeminen: maalaamisen, liikunnan, satuilun ja musiikin kuuntelun ohessa lapsi saa työstettyä surua läheisen menettämisestä.

Kotimaan uutiset
Lapsia keinumassa
Yle

Ylivieskassa rovastikunnallisesta lasten suruyhmästä on saatu hyviä kokemuksia. Alakouluikäisten ryhmässä surua läheisen kuolemasta käsitellään tietysti puhumalla. Tärkeäksi on nähty myös toiminnallinen työskentely:

– Musiikin kuuntelemista, maalaamista, piirtämistä, liikkumista, satujen lukemista ja kertomista. Siinä voi avautua monia kysymyksiä ja keskustelu kulkee mukana, sanoo johtava diakoniatyöntekijä Satu Similä Ylivieskan seurakunnasta.

Tekemisen rinnalla pohdinta voi käydä syvälliseksikin. Ohjaajien lähtökohta on puhua kuolemasta aidosti ja avoimesti.

– Siihen ei liitetä mitään kiertoilmaisua, vaan puhutaan ihan oikeilla sanoilla.

Kaikkiin lasten kysymyksiin ei aina ole vastauksia, mutta ryhmässä asioita voidaan pohtia yhdessä.

Ryhmä tukee luontaista taitoa selviytyä

Shokkivaiheessa mukaan ei vielä kannata Similän mukaan tulla. Silti surun tunnelmat ovat usein vielä hyvin muistissa. Työ etenee lapsen ehdoilla:

Kun kuolema tulee lapsen elämään ensimmäistä kertaa, saattaa tuntua, että kukaan muu ei tunne näin.

Johtava diakoniatyöntekijä Satu Similä

– Mihinkään ei pakoteta, vaan lapsi saa määrätä tahdin, jossa hän haluaa asioista puhua.

Similä kokee, että lapsilla on luontainen taito selviytyä ja suuntautua tulevaisuuteen. Sitä taitoa ryhmä haluaa tukea. Perheet ovat myös kokeneet lasten sururyhmän yhdistävän koko perhettä. Vertaistuki tulee luonnollisesti mukana:

– Kun kuolema tulee lapsen elämään ensimmäistä kertaa, saattaa tuntua, että kukaan muu ei tunne näin. Ryhmässä huomaa, että lähelläkin voi olla perheitä, joissa on samanlaisia kokemuksia ja lapsia, jotka tuntevat samalla lailla, kuvaa Similä.

Lue seuraavaksi