Ylen Uutisluokassa tehdään sellaisia uutisia kuin itse halutaan

Ylen mediakasvatustoiminnasta eli Uutisluokasta on tullut osa Ylen vakituista toimintaa. Uutisluokassa nuoret tekevät oma-aloitteisesti uutisjuttuja valitsemistaan aiheista. Uutisluokkalaisia on tällä hetkellä yli 3500.

kulttuuri
Uutisluokka.
Jussi Mankkinen/Yle.

Helsingin Kruununhaan yläkoulun musiikkiluokassa on tohina käynnissä. Musiikinopettajaa asetellaan kameran eteen ja haetaan sopivaa kuvakulmaa. Vielä viimeinen tarkistus kameran asetuksiin ja haastattelu voi alkaa.

Tekeillä on juttu, siitä kuinka musiikki vaikuttaa koulumenestykseen. Edellisenä päivänä on jo hankittu haastateltavat, sovittu aikataulut ja tehty kysymykset valmiiksi: siis toimittu aivan kuten normaalissakin televisiotyössä toimitaan. Vaikka Uutisluokan videotyöpajassa lopputulos ei ole tärkeintä, ovat koululaisten tekemät uutisjutut uskottavan näköisiä.

- Mä olen joskus miettinyt, että toimittajan työ kiinnostaisi minua. Tästä on myös saanut sellaista tietoa, että millaista näiden uutisten tekeminen on, kertoo Elli Kaimio Kruununhaan yläkoulusta.

Uutisluokka.
Jussi Mankkinen/Yle.

Ihan helppoa ei ammattilaiskaluston kanssa toimiminen aina ole, ja kuvaamisessakin on omat niksinsä.

- Hankalinta ehkä on se kuvakulmien ottaminen ja sitten kamera, koska siinä on aika paljon nappeja, tuskailee Ellen Kevin.

- Täytyy kyllä sanoa näiden nykyisten diginatiivien kunniaksi, etteivät he yhtään epäröi tarttua teknisiin laitteisiin, vaan opettelevat kaikki laitteet ja ohjelmat mielellään. Sekä tytöt ja pojat ovat yhtä taitavia tekniikan käytössä, kertoo Uutisluokan kouluttaja Mikko Laine.

Paitsi teknisiä taitoja, Uutisluokassa opitaan myös journalismin perusteita ja medialukutaitoa. Yläkoululaisille kännykkä ja sosiaalinen media ovat niitä tärkeimpiä tietolähteitä. Mutta televisiota ja lehteäkin vielä käytetään uutisia etsiessä.

- Mä katson uutisia telkkarista välillä, mutta se on tosi tylsää, uutinen ei ole oikein mun juttu, vielä. Mutta ehkä siitä tulee sellainen vielä jonakin päivänä. Bussissa välillä luen Metro-lehteä, kertoo Gabriel Langdon.

Uutisluokka.
Jussi Mankkinen/Yle.

Uutisluokkalaiset valtaavat Ylen kanavat yhtenä päivänä

Uutisluokaksi pääsee ilmoittautumalla Ylen sivujen kautta. Muita vaatimuksia ei ole kuin kiinnostus medialukutaitoon. Mukaan voivat ilmoittautua 6. - 9. luokkalaiset. Tänä vuonna Uutisluokasta tuli vakituinen osa Yleisradion toimintaa ja mukana on jo noin 130 luokkaa. Vaikka mukaan ilmoittaudutaaan aina lukuvuodeksi, on toiminnan tarkoitus olla pitkäjänteistä. Uutisluokalla vierailee uutiskummi, joka opastaa uutisten tekemiseen. Lisäksi ympäri Suomea kiertää Mediabussi, jonka voi tilata koululle videotyöpajaa varten.

Videotyöpajassa tehdään "oikeita" tv-uutisia. Ensimmäinen päivä on opettelua, jolloin oppilaat harjoittelevat tekniikkaa, kuvaamista ja miettivät sisältöjä.

- Harjoitustöiden pohjalta annetaan palautetta, joka on tietenkin kannustavaa, mutta kuitenkin rehellistä, jotta jutun tekeminen onnistuu, toteaa kouluttaja Mikko Laine.

Seuraavana päivänä oppilaat lähtevät tekemään "kentälle" juttua ja he kuvaavat kaiken materiaalin itsenäisesti.

- Tämä on todella hyvä tapa oppia medialukutaitoa, kun tekee uutisjutun itse alusta loppuun. Nykyään tiedon tulva on niin valtavaa, joten olennaisen ja faktan löytäminen on vaikeaa. Tällainen itse tekeminen auttaa siinä tietotulvan hahmottamisessa ja arvottamisessa, arvioi Mikko Laine.

Uutisluokka.
Jussi Mankkinen/Yle.

Uutisluokkalaisten tuotoksia voi nähdä ja kuulla huhtikuun 28. päivänä, jolloin Ylen eri kanavilla on esillä nuorten tekemiä juttuja.

Vaikka Uutisluokassa opetellaan lähinnä media-asioita, on sillä muunkinlaista merkitystä.

- Tässä vahvistuu todella paljon yhteishenki, kun toimitaan ryhmissä, summaa Aliisa Jämsä Kruununhaan yläkoulusta.