Palvelut keskittyvät kauppakeskuksiin Helsingissä – miten käy muun kaupungin?

Kauppakeskusrakentaminen käy kuumana pääkaupunkiseudulla. Kaupalliset- ja pian muutkin palvelut keskittyvät tulevaisuudessa asemien yhteyteen rakennettaviin kauppakeskuksiin tai niiden liepeille. Ilmiö on tuttu esimerkiksi Espoon Leppävaarasta, missä kaupat sekä terveys- ja kulttuuripalvelut, muun muassa kirjasto on keskittety aseman ympäristöön.

Kotimaa
Kauppakeskus REDIn havainnekuva
SRV

Espoo-ilmiö on pian totta myös Helsingissä, missä esimerkiksi terveyspalvelut halutaan keskittää asemien ympäristöön. Suuntaus vaikuttaa järkevältä, sillä onhan hyvä viedä palvelut sinne missä ihmiset liikkuvat.

Helsingin Kalasataman metroaseman kupeeseen ryhdytään kesällä rakentamaan kauppakeskuksen lisäksi kaupungin suurta terveys- ja hyvinvointikeskusta. Keskuksen on määrä valmistua vuonna 2017.

Helsingin Kalasataman REDIn kauppakeskuksen suunnittelusta vastaavan toimiston arkkitehti Pekka Helin kertoo, että terveys- ja hyvinvointikeskusajattelu on tällä hetkellä Suomessa ja Helsingissä suuri asia.

- Helsingissä päätöksentekijät ovat päättäneet, että sosiaali- ja terveyspalvelut laitetaan näissä keskuksissa yhteen ihan konkreettisesti. Tämä on suuri muutos ja dramaattinen parannus, Helin tietää.

Tulevaisuudessa helsinkiläisiä siis palvelee aiempaa harvempi verkosto ja entistä isommat terveyspalveluiden yksiköt. Terveysasemien määrän karsimista ja koon kasvattamista perustellaan yleensä palvelun parenemisella. Näin myös Kalasataman REDIssä.

- Alustavissa suunnitelmissa on, että se korvaisi nykyisen Kallion terveysaseman, Vallilan terveysaseman ja myös Herttoniemen terveysaseman ja lukuisia muita pienempiä yksiköitä, näitä terveys- ja sosiaalipuolen palveluyksiköitä. Siitä on linjaus, että pyritään näitä uusia toimipisteitä rakentamaan liikenteen solmukohtiin, Helsingin kaupungin terveysviraston osastopäällikkö Riitta Simoila vahvistaa.

Uusia kauppakeskuksia rakennetaan parhaillaan Kalasatamanlisäksi (REDI) Keski-Pasilaan (Tripla). Oma keskus on suunnitteilla myös Herttoniemeen.

Ihminen toteuttaa itseään keskitetysti

Luonnos Kalasataman kauppakeskuksesta.
Luonnos Kalasataman kauppakeskuksesta.SRV

Elämän keskittäminen kauppakeskuksiin saattaa olla logistisesti ja taloudellisesti järkevää. Toisaalta Helsingissä on myös paljon niin sanottua vanhaa kaupunkikerrostumaa ja kaupunkitilaa, jonka ei soisi katoavan.

Kokenut arkkitehti, myös Leppävaaran Sellon suunnittelussa mukana ollut Pekka Helin painottaa Ylen haastattelussa, että esimerkiksi Kalasataman keskuksesta REDIstä oli avoin kansainvälinen suunnittelu- ja toteutuskilpailu. Pääpaino oli kaupunkikuvallisessa suunnittelussa.

- Kauppakeskuskukset ovat muutos Helsingin kaupunkikuvaan. Hyvin merkittävä muutos. Kalasataman alue on Helsingin kaupunkirakenteelle erinomaisen tärkeä. Siinä oli ennen satama ja teollisuutta. Kalliosta ja Sörnäisistä ihmiset eivät päässeet meren rantaan. Nyt se ranta avautuu Korkeasaareen ja Kulosaareen päin, yleiseen käyttöön. Alueelle tulee suuri määrä asuntoja, Helin tietää.

Helin uskoo, että ihminen toteuttaa itseään kauppakeskuksissa keskitetysti.

- Tarvitaan tietysti palveluja. Monta kertaa on ajatelu, että kauppa on ruma sana ja palvelut on hieno sana, vaikka on samasta asiasta kysymys. Pääosa tämän alueen palveluista tulee tähän REDI-keskukseen. Ne tulee tietyllä lailla keskitettynä, mutta palveluja tulee myös kortteleihin, Helin lupaa.

Miten käy kivijalkakauppojen?

Uusien kauppakeskusten vetovoiman voidaan toisaalta nähdä olevan pois jo pelkästään nettikaupan yleistymisen näivettämiltä kivijalkakaupoilta.

Tälläkin hetkellä jo niinkin keskeisellä paikalla kuin Mäkelänkadun ja Sturenkadun risteyksessä Helsingin Vallilassa myydään katutason vanhaa liikehuoneistoa asuinkäyttöön. Toisaalla Vallilaa ja sen kupeessa sijaitsevaa Puu-Vallilaa ja Konepajan aluetta myydään trendikkäänä asuinalueena esimerkiksi kaupunkielämästä nauttiville lapsiperheille.

Rakennustyömaata ja kerrostaloja Helsingin Kalasatamassa.
Yle

Arkkitehti Pekka Helinin kommentit ovat Ylen toimittajan Minna Joenniemen tekemästä haastattelusta, jonka voi kuulla kokonaan Yle Radio 1:n Rakenna minut -ohjelmassa 20.4. klo 17.20.