Kauppakamarin toimitusjohtaja: Stockmannin lähtö heikentää Oulun imagoa

Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja harmittelee Stockmannin lähtöä Oulusta, mutta uskoo, että keskustan vetovoimaa se ei syö. Hänestä jatkuva remontointi on vaikeuttanut keskustan imuvoimaa.

Kotimaa
Oulun keskustan katutyöt nostavat ilmaan pölyä.
Oulun keskustan katutyöt nostavat ilmaan pölyä.Hanna Juopperi / Yle Oulu

Stockmannin lähtö Oulusta on Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovisen mielestä harmillista erityisesti Oulun vetovoiman ja imagon kannalta. Tuovinen oli hyvin pitkään optimistinen, että Stockmann olisi voinut jäädä.

Stockmann on hänestä vahva brändi ja se on tuonut Ouluun myös matkailumielessä positiivista imua. Hän pitää Oulua jatkossakin selkeänä pohjoisen kasvukeskuksena.

– Stockmannin lähtö on lähinnä imagollisesti harmittava asia, Tuovinen sanoo.

Hänen mielestään on kiinnostavaa nähdä, mitä Stockmannin liiketilan omistaja tekee talolle eli millaisia suunnitelmia tilaa varten on jatkossa. Hän uskoo, että Stockmannin jättämä tila täyttyy jatkossa luontaisesti, sillä keskustaan nousee uusia kiinteistöjä ja vanhoihin avataan uusia kauppapaikkoja. Tuovisen mielestä on hyvä muistaa, että keskustassa on tapahtumassa paljon hyvää: kallioparkki ja liikekeskus Valkea nousevat pian ja Ilmarisellekin on tullut uudet, hienot tilat.

Häntä harmittaa eniten ajoitus - Stockmann lähtee juuri, kun muita vetovoimaisia tekijöitä on tulossa. Esimerkiksi Fennovoiman iso työmaa on käynnistymässä.

– Tänne tulee luontaisesti bisnesvieraita ja matkailu lisääntyy, joten Stockmann olisi tähti tässä muutenkin vahvassa paikassa, Tuovinen sanoo.

Remontointi ja valituskäytäntö jarruttavat kehittämistä

Hänestä Oulun keskustan kehittämisessä näkyy suomalainen valituskäytäntö.

– Ja voisiko sanoa veikkoervastimainen toimintatapa, jolla esimerkiksi kallioparkin toimintaa ja käynnistymistä on viivästetty. Keskustan jatkuva remontointi vaikeuttaa keskustan imuvoimaa, Tuovinen harmittelee.

Hän muistuttaa, että merkittävä rakennemuutos kaupan puolella ja esimerkiksi verkkokaupan kasvu sekä kotimaisen ostovoiman heikentyminen taantuman takia ovat sattuneet samaan aikaan Stockmannin ongelmien kanssa.

– Ihan täysin en ole vieläkään menettänyt optimismiani. Keskustaan nousee uusia taloja ja kauppakeskuksia, etteikö jollakin tavalla jotakin vielä jatkuisi. Uskon, että Stockmannin kanta-asiakkaat ovat eniten harmissaan. Muuten keskustan vetovoimaisuus tästä vain paranee, Tuovinen sanoo.