Australiassa suomalaisuutta vaalitaan muun muassa pesäpalloa pelaamalla

Kajaanilaislähtöinen Jouni Juntunen kuuli ensimmäisen kerran Australiasta päiväkodin hiekkalaatikolla. Alitajuntaan jäänyt paikka muuttui muutaman kymmenen vuoden kuluttua Juntusen asuinpaikaksi. Nyt Juntunen on asunut Australian kaakkoisosassa lähes 24 vuotta.

Australia
Jouni Juntunen helikopterissa Grand Canyonin yläpuolella.
Jouni Juntunen

Australiassa eletään Suomeen nähden pää alaspäin ja moni muukin asia on toisinpäin. Meillä odotetaan kevättä ja Australiassa valmistaudutaan syksyyn. Kajaanilaislähtöinen Jouni Juntunen asuu Australian kaakkoisosassa Canberrassa. Juntunen ajautui Australiaan lähes 24 vuotta sitten hiekkalaatikolla saadun kimmokkeen saattelemana. Nelivuotiaana päiväkodin hiekkalaatikolla autoja työnnellessä Jounin kaveri Jarmo ilmoitti, että he muuttavat huomenna Australiaan.

– Seuraavana päivänä olin Kajaanin lentokentällä vilkuttamassa Jarmolle ja hänen perheelleen heidän lähtiessään minulle tuntemattomaan paikkaan. Muutama päivä myöhemmin kysyin päiväkodin tädiltä missä Jarmo on kun hän ei ole tullut leikkimään. Täti sanoi, että Jarmo muutti Australiaan. Tästä jäi alitajuntaan ajatus, että Australia on ihme paikka, jonne pitää päästä tutustumaan, kertoo Jouni Juntunen.

Aikaa kului muutamia vuosikymmeniä, kun Jounin entinen työkaveri soitti ja pyysi häntä mukaan töihin ulkomaille. Pubissa vietetyn keskusteluillan jälkeen selvisi, että kyse on Australiasta.

– Vanha alitajunta heräsi henkiin ja lyötiin kättä päälle pubi-illan päätteeksi, sanoo Juntunen.

Pari vuotta venyi äärettömään

Pysyvän siirtolaisviisumin hankinnan jälkeen tarkoituksena oli olla Australiassa pari vuotta. Nyt syksyllä lähdöstä tulee täyteen 24 vuotta. Juntunen sai parin vuoden oleskelun jälkeen vakituisen työn Canberrasta, jossa hän oli töissä viime joulukuuhun saakka.

Vanha alitajunta heräsi henkiin ja lyötiin kättä päälle pubi-illan päätteeksi.

Jouni Juntunen

– Firma teki uudelleenjärjestelyjä ja siirsi osan tehtävistä halvempiin maihin, ja jäin siinä vaiheessa työttömäksi. Nyt olen nauttinut erorahoista ja remontoinut taloa. Muutaman kuukauden päästä lähden taas työnhakuun, kertaa Juntunen.

Elämä Canberrassa on toisaalta samanlaista, kuin missä muualla tahansa. Töitä tehdään ja kaupassa käydään, mutta harrastustoiminta on erilaista kuin Suomessa.

– Vapaa-aikaa ei tarvitse käyttää lumenluontiin, vaikka parin kolmensadan kilometrin päästä löytyvät laskettelukeskukset, jossa käyn hiihtämässä ja laskettelemassa. Luonto on lähellä, ja metsissä kävellessä näkee kenguruita vaikka joka päivä, kehaisee Juntunen.

Suomiseura lähellä sydäntä

Suomalaistoiminnoissa Jouni Juntunen on aktiivinen ja on tällä hetkellä paikallisen Suomi-seuran puheenjohtajana.

– Pääsiäisenä meillä oli Suomipäivät, joiden aikana pelasimme muun muassa pesäpalloa ja suomalaisissa tanssiaisissa oli esiintyjänä kainuulainen tangokuningas Pekka Mikkola. Tunnelma tansseissa oli kuin oltaisiin oltu Suomessa.

Pääsiäisenä meillä oli Suomipäivät, joiden aikana pelasimme muun muassa pesäpalloa.

Jouni Juntunen

Juntusen asuinpaikka Canberra on kansainvälinen paikka, sillä neljännes asukkaista on muulla syntyneitä. Tämä näkyy myös kaupungin elämänmenossa muun muassa kansainvälisellä festivaalilla, jossa eri kansalaisuudet esittäytyvä kaupungin keskustassa sijaitsevalla kävelykadulla. Tarjolla on ruokaa ja juomaan monesta maailman kolkasta.

– Täällä on paljon myös suomalaisia ja myös muita kajaanilaisia. Me, jotka tänne olemme jääneet, olemme pärjänneet mielestäni hyvin. Täällä erot pienenee ja vieraan kotimaan murteet ovat tulleet tutuiksi.

Skype ja Internet tuovat synnyinseudun lähemmäs

Jouni Juntusen sukulaiset ovat kaikki Suomessa. Kotimaan kaipuuta helpottaa Internet.

– Olen viime aikoina käynyt suhteellisen usein facebookissa Vintage Kajaani sivuilla, jossa olen osallistunut joihinkin keskusteluihin ja katsellut vanhoja kuvia. En ole Kajaania ja Kainuuta unohtanut vaan olen kiinnostunut siitä, mitä siellä tapahtuu.

Facebook ja Internet ovat pienentäneet välimatkoja ja samalla myös helpottaneet viestintää synnyinseudulle.

Kaksikymmentä vuotta sitten kirjoitin käsin kirjeitä. Puhelut olivat kalliita ja niitä soiteltiin kotiin vain kerran kuukaudessa.

Jouni Juntunen

– Kaksikymmentä vuotta sitten kirjoitin käsin kirjeitä. Puhelut olivat kalliita ja niitä soiteltiin kotiin vain kerran kuukaudessa. Sitten kirjoittelu siirtyi sähköpostiin, ja nyt kaikki on sähköisessä viestinnässä. Myös puheluiden soittamiseen käytän Skypeä, jossa melkein kaikki puhelut ovat ilmaisia.

Canberrassa juuri kansainvälisyys on se, joka sitoo miehen Australiaan. Juntunen on asunut työn vuoksi myös Intiassa ja Kanadassa. Tulevaisuudesta kysyttäessä suunnitelmat ovat aika selkeät.

– En ole ainakaan muuttamassa Suomeen, sillä vielä ei ole tullut ikävä. Jos työtehtäviä tulee muualle, niin saatan muuttaa. Mitään ei uskalla varmuudella sanoa, mutta voisihan eläkepäiviä viettää vaikka Euroopassa, ilmaston pitäisi olla samanlainen kuin täällä, ja silloin kysymykseen tulisi esimerkiksi Espanja. En ole kuitenkaan tehnyt mitään tulevaisuuden suunnitelmia, tähdentää Jouni Juntunen.