Ukrainan taistelut leimahtivat taas – 200 tykinlaukausta tunnissa

Taistelut ovat olleet kiivaimpia sen jälkeen, kun tulitaukosopimus solmittiin helmikuussa. Taisteluissa on käytetty raskaita aseita, joita ei enää pitäisi olla rintaman läheisyydessä.

Ukraina
Sotilastarkkailijat seuraavat tilannetta lähellä Donetskin lentokenttää.
Sotilastarkkailijat seuraavat tilannetta lähellä Donetskin lentokenttää 13. huhtikuuta.Odd Andersen / AFP

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat kiihtyneet viikonlopusta alkaen. Rajuja yhteenottoja on ollut Donetskin ja Mariupolin kaupunkien lähellä.

Ety-järjestön tarkkailijat syyttävät molempia osapuolia Minskin tulitaukosopimuksen rikkomisesta. Viime päivien yhteenottojen kerrotaan olleen rajuimpia sen jälkeen, kun sopimus syntyi helmikuussa.

Tulitus alkoi kiihtyä Donetskin alueella sunnuntaina. Etyj-tarkkailijat kertovat laskeneensa ainakin 1 166 tykistön tai kranaatinheittimen ammuksen räjähdystä kuuden tunnin aikana.

Tulitaukosopimuksen mukaan raskaita aseita ei rintamalinjan lähellä enää saisi olla, mutta tarkkailijat kertovat molempien osapuolten edelleen käyttävän niitä. Maanantaina osapuolet tekivät sopimuksen myös kevyempien aseiden vetämisestä rintaman läheisyydestä. Taistelujen jatkuessa sopimuksen merkitys on hyvin kyseenalainen.

Ukrainan armeija kertoo kuuden sotilaansa kaatuneen ja 12 haavoittuneen kuluneen vuorokauden aikana. Separatistit kertovat menettäneensä yhden taistelijan kaatuneina ja viisi haavoittuneina. Myös siviileitä on saanut surmansa. Venäläinen toimittaja haavoittui tänään Shirokinossa astuttuaan miina-ansaan.

Etyjin tarkkailijoiden mukaan Donetskissa uusimmat taistelut alkoivat, kun Kiovaa tukeva äärioikeistolainen vapaaehtoispataljoona "Oikea sektori" teki rynnäkön separatisteja vastaan. Mariupolissa tykistötaistelu olisi alkanut puolestaan separatistien ampumista kranaateista, kertoo saksalainen Zeit-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Molemmat osapuolet ovat estäneet tarkkailijoiden liikkumista alueella.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva esitti viime viikolla rauhanturvaoperaatiota Itä-Ukrainaan. Kiova on ollut samalla kannalla, mutta Moskova on vastustanut sitä.

Suurimmalla osalla tulitaukolinjaa on kuitenkin ollut rauhallista. Itä-Ukrainan konflikti on vaatinut jo yli 6 000 kuolonuhria.

Lähteet: AP, Tass, Yle