Vanhempien sitkeä taistelu pelasti Keminmaan viimeisen kyläkoulun

Keminmaan Liedakkalan koulun vanhempainyhdistys on käynyt pitkän ja raskaan taiston koulunsa puolesta. Valtuuston päätös kumota koulun lakkauttaminen tietää sitä, että katseita voidaan suunnata tulevaan ja koulun kehittämiseen.

Kotimaa
Liedakkalan koululaiset osoittavat mieltään koulun lakkauttamista vastaan Keminmaan kunnantalon edustalla lokakuussa 2014.
Liedakkalan koululaiset osoittivat mieltään koulun lakkauttamista vastaan ennen valtuustonkokousta lokakuussa 2014.Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan kunnanvaltuuston maanantainen päätös perua Liedakkalan koulun lakkauttaminen tuli helpotuksena, mutta myös pienenä yllätyksenä vanhempainyhdistykselle.

– Kyllä tämä on aikamoista vuoristorataa ollut. Viitos-kuutonen nyt menetettiin, mikä on tietysti harmillinen asia, mutta ykkösestä neloseen koulu saa jatkaa. Toivotaan, että tämä päätös nyt pitäisi pitempään kuin vuoden loppuun, sanoo Liedakkalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pia Kokkonen.

Kyläkouluseminaari vakuutti valtuutetutkin

Kokkosen mukaan valtuutettujen kääntymys kouluasiassa tuli yllätyksenä jopa vanhemmille – siitä huolimatta, että yhdistys ja kyläläiset ovat kampanjoineet aktiivisesti ja näkyvästi kyläkoulunsa puolesta.

Toivotaan, että tämä päätös nyt pitäisi pitempään kuin vuoden loppuun.

Pia Kokkonen

– Varmasti huhtikuun alussa järjestetty seminaari herätti ajatuksia valtuutetuissakin. Siellä saatiin todella paljon tietoa kyläkoulujen merkityksestä ja niiden lakkauttamisen vaikutuksista ihan valtakunnalliselta tasolta, Kokkonen kertaa.

– Sen jälkeen puheet kääntyivät siihen, että alettiin puhua kehittämisestä eikä enää lakkauttamisesta.

Kyläkoulun lakkauttamisen kumoamisen toi valtuustoon sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jouni Hast (kesk.), joka aiemmin oli tiukasti koulun lakkauttamisen kannalla.

Sitä jossakin kohtaa vain tulee tästä päätöksenteosta niin ammattimaista, että ei muista mitä tulikaan luvattua.

Jouni Hast

Vaalilupaukset muistuivat mieleen – mieli muuttui

Mieli muuttui, kun Hast ryhtyi muistelemaan vaalilupauksiaan. Hast mietti luvanneensa, että pitää huolta vanhuksista ja lapsista sekä maaseudun kehittämisestä.

– Sitä jossakin kohtaa vain tulee tästä päätöksenteosta niin ammattimaista, että ei muista mitä tulikaan luvattua. Tulin siihen tulokseen, että olisi todella sääli sulkea koulu kun voimme myös kehittää sitä, Hast perustelee.

Hastin mukaan Liedakkalaan voitaisiin järjestää päivähoidon lisäksi esimerkiksi vanhusten päiväkeskustoimintaa. Yhden opettajanviran lakkauttaminen taas tuo sivistystoimeen vaadittuja säästöjä noin 50 000 euroa vuodessa.

– Tämä oli kyläkoulun säilyttämisen kannalta paras kompromissi, Hast sanoo.

Pia Kokkosta Yle Perämeren lähetykseen haastatteli Risto Koskinen, Jouni Hastia Jari Vesa.