Kunnissa haetaan uusia keinoja lasten ja nuorten päihdevalistukseen

Yläasteelle siirryttäessä päihdekokeilujen määrä nousee. Nyt tehoa haetaan täsmävalistuksella, joka voidaan myös ostaa ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

Kotimaa
Päihteet
Mari Nupponen / Yle

Kunnissa mietitään kuumeisesti, miten saada lapset ja nuoret pysymään poissa päihteistä. Esimerkiksi Hyvinkäällä annetaan tuhti valistuspeketti, Päihdekupla, kaikille kuudesluokkalaisille.

Hyvinkäällä on havaittu, että nuorten kiinnostus kokeilla kannabista on kasvussa. Ensimmäiset kokeilut tulevat kesällä kun siirrytään yläasteelle.

– Siinä kohtaa on iso heilahdus nuoren elämässä ja silloin myös niitä kokeiluja tulee, sanoo Hyvinkään kaupungin va. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Simo Varjonen.

Hyvinkäällä pari vuotta sitten perustettu Päihdekupla-projekti satsaa juuri tähän taitekohtaan. Hyvinkäällä on myös selvitelty, voitasiinko lisävalistusta ostaa ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

Kasilla kokeillaan

Ehkäisevä päihdetyö ry:n kyselyn mukaan Hyvinkäällä kannabista käyttävien ja sitä kokeilleiden kahdeksasluokkalaisten määrä on vuosina 2012-2013 pysynyt suunnilleen samana, mutta kokeilusta kiinnostuneiden määrä on kaksinkertaistunut.

– Miten asiaa käsitellään julkisuudessa aiheuttaa kiinnostusta aineitten käyttöön. Ja tietysti saatavuus on nyky-Suomessa helppoa, Varjonen sanoo.

Varjonen uskoo, että Hyvinkää ei ole mikään poikkeus. Nuorten lisäksi vanhemmat kaipaisivat päihdevalistusta.

– Jos me tehdään tapahtuma koko ikäluokalle, se ei vielä pelasta mitään. Tähän on saatava myös vanhemmat mukaan, Varjonen korostaa.