Pääministerin materiaalia viety ennenkin – Muistatko vielä Vanhasen valokuvavarkauden?

Viime vuosikymmenen lopulla pääministerin tietokoneen korjaaja sai työskennellä ilman valvojaa. Tieto valokuvavarkaudesta saatiin pari vuotta myöhemmin.

politiikka
Matti Vanhanen
YLE

Suomen pääministerin tietokoneelta on aiemminkin päätynyt materiaalia vääriin käsiin. Vuonna 2007 silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) sähköpostia korjaamaan kutsuttu asentaja kopioi luvatta valokuvan Vanhasen tietokoneelta pääministerin virkahuoneessa.

Mies sai työskennellä huoneessa yksinään. Poliisi ei löytänyt näyttöä, että asentaja olisi kopioinut muuta kuin yhden valokuvan. Poliisi tutki tapausta törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena. Siitä olisi voinut seurata kolme vuotta vankeutta.

Pääministerin kanslia sai tietää varkaudesta vasta vuonna 2009 saatuaan vihjeen, että kuvaa olisi yritetty myydä medialle. Valtioneuvoston kanslia uusi tapauksen jälkeen tietoturvaohjeitaan. Pääministerin tietokoneen korjaajat eivät ole saaneet sen jälkeen työskennellä enää ilman valvontaa.

Vanhanen sai sittemmin anteeksipyynnön kuvan vieneeltä mieheltä. Mies kuvaili tekoaan lapselliseksi päähänpistoksi. Anteeksipyynnössä mies kertoi hävittäneensä kuvan heti varkauden jälkeen. Tapauksessa ei nostettu syytettä. Vanhanen ei vaatinut miehelle rangaistusta. Syyttäjä olisi voinut nostaa syytteen, jos hän olisi katsonut yleisen edun niin vaativan.