Alamäkipyöräilijät valtaavat Mustavuoren – hissi kuntoon Suomen Cupiin

Tampereella alamäkipyöräilijät rakentavat itselleen radat Tampereen Mustavuoren hiihtokeskuksen rinteille. Pyöräilijät aikovat saada hiihtohissin käyttöön myös kesäkaudeksi. BMX-pyöräilijät puolestaan aloittavat ensimmäisen täyden kesän uudella, huipputasoisella radalla kaupungin toisella laidalla.

urheilu
BMX-pyöräilijät  Mikko Järvinen ja Olli Vilppola
Alamäkipyöräilijät Mikko Järvinen ja Olli Vilppola laskevat Tampereen Mustavuoren radan.

Tampereen Mustavuoressa lasketaan tänä kesänä alamäkiajoa pyörillä. Tampere Bike Clubin jäsenet ovat rakentaneet talkoilla useita reittejä hiihtokeskuksen rinteeseen.

Puiden välissä puikkelehtiville radoille tehdään kallistettuja kurveja ja rakennetaan hyppyreitä. Liian vaikeisiin paikkoihin rakennetaan siltoja tai niistä otetaan kiviä pois.

Suomen parhaat kisaavat toukokuussa

Hiihtohissi halutaan pyöräilijöiden avuksi kesäkaudeksi.

– Vielä hissikatsastus puuttuu. Kun saamme viranomaishyväksynnän hissille, niin sen jälkeen saadaan hissit pyörimään. Tavoitteena on saada hissit kisaan mennessä kuntoon, Tampere Bike Clubin Olli Vilppola sanoo.

Vilppola kertoo, että 23. toukokuuta pyörähtää käyntiin alamäkiajon Häme Cup, viiden osakilpailun uusi sarja. Ensimmäinen osa ajetaan Mustavuoressa. Kisa on samalla Suomen Cupin osakilpailu, eli paikalle tulevat Suomen parhaat alamäkiajajat.

Aiemmin alamäkiharrastajien pääpaikka Tampereella on ollut Hervannan rinne. Siellä on tänä kesänä remontti, jonka alta pyöräilijöiden piti lähteä evakkoon.

– Näin meidän toimintaan ei tule mitään keskeytyksiä. Samalla helpotamme rinneyrittäjän elämää, että emme ole jaloissa pyörimässä, kun remonttia tehdään, Vilppola sanoo.

BMX-rata sopii sekä aloittelijoille että huipuille

Tampereen seudun BMX-pyöräilijät puolestaan aloittavat ensimmäisen kokonaisen kesäkauden Iso-Vilusen uudella radalla Tampereen Kaukajärven naapurissa. Uusi rata valmistui Vilusenharjun entisen soranottopaikan huipulle viime heinäkuussa.

Rata on suunniteltu niin, että se sopii sekä huippupyöräilijöille että aivan aloittelijoille.

Täällä pystyvät potkupyöräilijät ajamaan vanhempiensa avustuksella. Myös apurenkaansa juuri pois jättäneet pystyvät ajamaan radalla. Sitten tämä tarjoaa haasteita kilpakuskeille.

Jani Vesikko

– Täällä pystyvät potkupyöräilijät ajamaan vanhempiensa avustuksella. Myös apurenkaansa juuri pois jättäneet pystyvät ajamaan radalla. Sitten tämä tarjoaa haasteita kilpakuskeille, jopa maailman huipuille, sanoo Tampere Bike Clubin Jani Vesikko.

Aiemmin BMX-pyöräilijöillä oli rata Tampereen Onkiniemessä, mutta se jäi Rantatunnelin työmaan alle. Pyöräilijät olivatkin viime vuonna puoli kautta ilman rataa, joten uuden radan valmistuminen oli odotettu uutinen.

BMX-radan vieressä on vielä sitäkin uudempi skeittiparkki. Tampereella ei aiemmin ole ollut lähellekään tämän kokoluokan harrastuspaikkaa rullalautailijoille, ja uudessa paikassa onkin ollut paikoin ruuhkaa jo nyt kevään viileistä säistä huolimatta.

Jani Vesikko sanoo, että BMX-pyöräilijät ja rullalautailijat sopivat hyvin vierekkäin.

– Lajit ovat hyvin lähellä toisiaan ja elämäntyyli ja -asenne harrastusten ympärillä on vähän samantyyppinen, Vesikko sanoo.

_Otsikkoa ja kuvatekstiä korjattu 26.4. klo 14.49. Lisäksi sitaatin alle korjattu Jani Vesikon nimi. _