1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pilapiirtäjä Lars Vilks: "Pelolle ei saa antaa periksi"

Muhammed-pilakuvistaan tunnettu ruotsalaistaiteilija Lars Vilks on vieraillut tänään Suomessa. Vilks osallistui Perussuomalaisten järjestämään sananvapaustilaisuuteen. Vilksin mukaan pelolle ei saa antaa periksi milliäkään.

Kotimaan uutiset
Lars Vilks.
Lars Vilks osallistui sananvapautta käsittelevään keskustelutilaisuuteen Helsingin Kaivohuoneella.

Alun perin Lars Vilksin vierailu piti järjestää eduskunnan kansalaisinfon tiloissa, mutta pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan "siellä missä Vilks liikkuu, pommit paukkuvat." Siksi keskustelutilaisuus pidettiin ravintola Kaivohuoneella Helsingissä. Turvatoimet paikan päällä olivat tiukat, sisään ei saanut viedä laukkuja eikä reppuja. Lisäksi Kaivohuoneen ympärillä liikkui lukuisia poliiseja ja turvamiehiä. Yleisöllä oli kuitenkin vapaa pääsy seuraamaan tilaisuutta.

Vilksin lisäksi tilaisuudessa esiintyivät tilaisuuden järjestäjä kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) ja dosentti Arto Luukkanen. Yleisöä paikalla oli vain muutamia kymmeniä.

Vilks on tehnyt pitkän uran Ruotsissa käsitetaiteilijana. Hänen työnsä ovat usein herättäneet keskustelua, mutta tunnetuksi hän tuli vuonna 2007 piirtämästään pilakuvasta, joka esittää profeetta Muhammedia. Sen jälkeen Lars Vilksin elämä on muuttunut totaalisesti. Hänen kotinsa on yritetty polttaa ja Al-Qaida on tarjonnut hänestä 100 000 dollarin tapporahan. Ja viimeksi helmikuussa Vilks yritettiin murhata Kööpenhaminassa, missä hän oli puhumassa keskustelutilaisuudessa. Vilks elää piilossa ja jatkuvassa poliisin suojeluksessa.

Vilksin mukaan pahinta on pelko. Vilks kertoi tulleensa mielellään Suomeen puhumaan sananvapaudesta, koska Ruotsissa Vilksiä ei uskalleta ottaa mukaan minkäänlaisiin keskustelutilaisuuksiin. Hän kertoi useita esimerkkejä, miten hänen luentojaan on peruttu ympäri Ruotsia.

– Pelolle ei saa antaa periksi. Väkivallan kanssa ei voi neuvotella. Jos niin tehdään, terroristit ovat onnistuneet tavoitteissaan.

Vilks peräsi täydellistä sananvapautta.

– Heti jos sanavapautta rajoitetaan vähänkin, ollaan vaarallisilla vesillä.

- Sananvapaus on laillista, silloin kun se on lakiin kirjattu.Toinen asia on sitten tietenkin sananvapausilmaisujen laatu. On aina otettava esiin konteksti. Muutoin sananvapaudenilmaisu menettää merkityksensä ja voidaan tulkita väärin, painottaa Vilks.

– Sananvapauden tarkoituksena on haastaa, ja siksi siihen vastaaminen väkivallalla on väärin.

"En tee pilapiirroksia pelkän provokaation vuoksi"

Vilks painotti moneen otteeseen, että sananvapauden puolesta on taisteltava, mutta myöntää, että jos kerjää vaikeuksia, niitä saa. Hän kuitenkin totesi, että pilakuvia tulisi julkaista enemmän, jotta ihmiset oppisivat tulkitsemaan niitä.

– En tee kuvia tai piirroksia pelkän provokaation vuoksi. Kyllä tarkoitus on aina ottaa kantaa vallitsevaan keskusteluun tai yhteiskunnan tilanteeseen. Aina on oltava pointti, Vilks korostaa.

Taiteilijalle sananvapaus on äärimmäisen tärkeää.

– Taiteella on oltava oikeus yhteiskunnallisen kritiikin esittämiseen.

Vaikka Vilksin arki jatkuvan poliisvartion alaisena on epäilemättä raskasta, osasi hän vitsailla kohtalolleen elää jatkuvan poliisipartion valvonnassa.

– Onhan Ruotsin kuninkaallakin koko ajan vartio!

Lue seuraavaksi