Venäläiset moottoripyöräjengit juhlivat natsien päihittämistä ajamalla Euroopan halki

Presidentti Putiniin liitetyn Yön sudet -joukkion suunnitelma herättää huolta Puolassa. Muistoajon järjestäjät vakuuttelevat, että tavoitteena on vahvistaa naapuruussuhteita.

Ulkomaat
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov eli ”Kirurgi”.
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov eli ”Kirurgi” Krimin niemimaan Sevastopolissa heinäkuussa 2010.Alexey Druzhini / AFP

Joukko venäläisiä moottoripyöräjengejä suunnittelee ajavansa Euroopan halki kunnioittaakseen natseista toisessa maailmansodassa saavutettua voittoa. Motoristit, joiden joukossa on presidentti Vladimir Putinin liitetyn nationalistisen Yön sudet -ryhmän jäseniä, aikovat ajaa kahden viikon aikana noin 6 000 kilometrin matkan.

Matkareitti kulkee Valko-Venäjän, Puolan, Tšekin, Slovakian ja Itävallan kautta Saksaan ja matkan aikana ajajat aikovat pysähtyä sotamuistomerkeillä ja Auschwitzin ja Dachaun keskitysleireillä. Berliinin moottoripyöräilijät aikovat saavuttaa toukokuun 9. päivänä, jota Venäjällä juhlitaan voitonpäivänä.

Muistoajon järjestäjät vakuuttelevat, ettei kyse ole politiikasta, vaan tavoitteena on muistella sodassa kaatuneita ja vahvistaa naapuruussuhteita. Matka on kuitenkin ehtinyt jo aiheuttaa huolta ainakin Puolassa. Puolan viranomaisia on vaadittu estämään venäläismotoristien pääsy EU:n alueelle. Puolassa on myös suunniteltu teiden tukkimista.

– Venäläiset testaavat rajojaan. Jos heidän annetaan kulkea, on suuri riski, että he tulevat tänne kolmen vuoden kuluttua pysyvästi, puolalainen motoristi Jarek Podworski kertoo pelostaan.

Puolan ulkoministeriö kertoo tarkkailevansa ongelmallisena pitämäänsä muistotapahtumaa.

Lähteet: AFP