Hyppää sisältöön

Ministeri: Venäjän vararahastosta katoaa tänä vuonna kaksi kolmasosaa

Venäjän valtiontalous on nojannut vahvasti lihavina vuosina kerättyihin vararahastoihin. Jos niitä ei olisi ollut, maa olisi joutunut leikkaamaan budjettiaan neljänneksellä, sanoi maan talousministeri Anton Siluanov.

Valtiovarainministeri Anton Siluanov. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän talousministeri Anton Siluanov vaatii maan hallitusta laatimaan budjetin, joka ei enää perustu vararahastojen käyttöön.

Venäjällä on kaksi vararahastoa, Reservirahasto ja Hyvinvointirahasto, joihin talouden kasvuvuosina koottiin öljyn ja kaasun myynnistä kertyneitä tuloja. 

Siluanovin mukaan alkuvuoden aikana valtion rahankäytöstä neljännes on perustunut Reservirahastoon. Huhtikuun alussa Reservirahastossa oli rahaa 4,4 biljoonaa ruplaa eli 75,7 miljardia dollaria.

Jos sama tahti jatkuu, rahasto kutistuu tänä vuonna 1,5 biljoonaan ruplaan (29 miljardiin dollariin) eli lähes kahdella kolmasosalla. Arvio perustuu ennusteeseen, että ruplan arvo ja öljyn hinta pysyvät nykyisellä tasollaan.

Venäjän valtion alijäämä oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 812 miljardia ruplaa eli 15,7 miljardia dollaria, kertoo varatalousministeri Tatjana Nesterenko.

Hyvinvointirahastossa oli helmikuussa rahaa noin 73 miljardia dollaria. Rahaston arvo oli laskenut vuoden alusta 4,6 prosenttia. Hyvinvointirahaston tarkoitus on turvata varsinkin eläkkeiden maksu.

.
.