Sierra Leone avaa koulunsa kahdeksan kuukauden tauon jälkeen

Koulut suljettiin ebolaepidemian puhjettua, mutta viime viikkoina uusien tartuntojen määrä on vähentynyt.

Ulkomaat
Koulu Sierra Leonessa.
Ahmed Jallanzo / EPA

Sierra Leonessa on ryhdytty avaamaan kouluja, jotka suljettiin yli kahdeksan kuukautta sitten Länsi-Afrikassa puhjenneen ebolaepidemian takia.

Koulut avataan asteittain. Alun perin Sierra Leone aikoi päästää lapset kouluun jo kuun vaihteessa, kun uusien ebolatartuntojen määrä oli vähentynyt merkittävästi.Koulujen avaamista kuitenkin lykättiin parilla viikolla uusien tartuntatapausten vuoksi.

Ebolaepidemia on vaatinut kaikkiaan noin 10 500 ihmisen hengen, ja suurin osa on kuollut Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa. Uusien viikottaisten tartuntatapauksien määrä on kuitenkin vähentynyt alimmilleen liki vuoteen, Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Sierra Leonessa ebolaan on kuollut yli 3 800 ihmistä. Tartunnat ovat vähentyneet viitenä peräkkäisenä viikkona, ja huhtikuun ensimmäisellä viikolla niitä todettiin yhdeksän.

WHO varoitti äskettäin kuitenkin, että ebolavirus on tautitapauksien tästä huolimatta edelleen kansainvälinen uhka.

Unicef kouluttaa opettajia torjumaan ebolaa

YK:n lastenjärjestö Unicef auttanut kouluttamaan opettajia siinä, miten ebolaa tulisi torjua, esimerkiksi pesemällä käsiä ja mittaamalla ruumiinläpö säännöllisesti.

Järjestö myös toimittaa Sierra Leonen kouluihin 24 300 käsienpesupistettä sekä puhdistusvälineistöä.

Tiistaina Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa avatussa Augustinen alakoulussa opettajat mittasivat oppilailta ruumiinlämmön ja kyselivät heidän terveydentilastaan ennen kuin päästivät heidät kouluun, uutistoimisto AFP kertoo.

Luokkakoko on koulussa nyt 25–30, kun ennen ebolaepidemiaa luokissa oli 50–60 oppilasta, johtava opettaja Leticia Greywoode kertoo. Hänen mukaansa he pyrkivät välttämään fyysistä kosketusta ja ahtautta.

Kaikki oppilaat eivät kuitenkaan saapuneet tiistaina avattuihin kouluihin. Esimerkiksi Aminata Turay kertoo AFP:lle, että hän tuli vain katsomaan tyttärensä koulun avaamista, ja päättää myöhemmin, tuoko tyttärensä kouluun.

Yksityisen Jane's Kindergarten Schoolin lapsista vain joka viides tuli tiistaina paikalle.

Guineassa kouluja alettiin avata asteittain uudelleen tammikuussa ja Liberiassa helmikuussa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset