Pussitiainen bongattiin ensi kertaa Keski-Suomessa

Kevään toinen lintuharvinaisuus Keski-Suomessa eli pussitiainen havaittiin tiistaina Kuokkalanpellolla Jyväskylässä. Aiemmin maaliskuussa Muuramessa bongattiin yhdeksän punapäänarskua. Näin suuri parvi on todella harvinainen.

luonto
Hämeenlahden lintutorni on kevätaamuisin varsin suosittu tarkkailupaikka.
Hämeenlahden lintutorni on kevätaamuisin varsin suosittu tarkkailupaikka.Arvo Vuorela / Yle

Pussitiainen (Remiz pendulinus) on mustasta naamaristaan tunnettu pieni varpuslintu ja se on luonnossa vaikeasti havaittava. Linnun laulu muistuttaa hieman viherpeipon viserrystä.

– Jyväskylän pussitiaishavainto on ensimmäinen laatuaan Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen toimialueella. Se on 308. alueella havaittu lintulaji, kertoo Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle. Jyväskyläläinen lintuharrastaja Olli Sihvola huomasi pussitiaisen aamupäivällä kotipihallaan Kuokkalanpellolla. Lintu katosi nopeasti, mutta paikalle tullut lintuharrastajaryhmä löysi sen uudelleen läheisen Pohjanlammen rantapensaikosta. Pussitiainen on Euroopassa tavallinen pesimälaji ja se viihtyy rehevien vesien rantametsissä. Suomessa pussitiainen on nykyään vuosittainen ja on pesinyt useita kertoja etenkin etelä- ja länsirannikolla.

Nimensä laji on saanut taidokkaasti heinistä punotusta pussimaisesta pesärakennelmastaan. Sen lintu rakentaa roikkumaan lehtipuun oksaan. Pesän pintamateriaalina ja pehmusteena on usein osmankäämin siemennukkaa.

– Pohjanlammen rantapensaikossa pussitiainen viihtyi lajille tyypillisesti osmankäämikasvustossa, joten mikäli lintu paikkaan mieltyy, on ainakin pesämateriaalia tarjolla, arvioi Heikki Helle.