Nokia hakkaa kosiokumppaninsa tuloskunnossa

Nokia ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin viime vuodet ovat olleet vaikeita. Nyt Nokia on taas tuloskunnossa. Sijoittajat hermoilevat, millainen siivousurakka Nokiaa odottaa Ranskassa.

talous
Alcatel-Lucent pöytäpuhelin ja Nokian matkapuhelin
Alcatel-Lucent pöytäpuhelin ja Nokian matkapuhelin.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin kimpassa syntyisi yhtiö, jonka taakse jäisi markkinoiden nyky-ykkönen, ruotsalainen Ericsson.

Ostajana kaupassa olisi Nokia ja yhdistyminen hoidettaisiin osakevaihdolla.

grafiikka
Nokian ja Alcatel-Lucentin liikevaihto.Yle Uutisgrafiikka

Sekä Nokia että Alcatel-Lucent ovat viime vuosina olleet vaikeuksissa ja käyneet läpi kovia kulukuureja. Markkina-arvioiden mukaan Nokia on kuitenkin tällä hetkellä selvästi paremmassa iskussa kuin ranskalainen kosikumppaninsa, jonka liiketoiminnasta iso osa tulee edelleen kiinteistä verkoista.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yhtiöiden fuusiosta on huhuttu vuosien varella monta kertaa. Nokia on aiemmin antanut ymmärtää, ettei ranskalaisyhtiö kiinnosta sitä kiinteiden verkkojen vuoksi. Nyt Nokia kuitenkin vahvistaa neuvottelut. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiöiden johto tapaa tänään vielä Ranskan presidentin Francois Hollanden.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Uusi yhtiö parantaisi Nokian jalansijaa erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Sijoittajien ensireaktioissa fuusiossa on nähty myös riskejä. Pelkona on, että Nokia joutuu vielä siivoamaan ranskalaisyhtiötä kovalla kädellä.