Ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi: Sumiaisten koulussa jokainen loistaa tavallaan

Äänekoskelaisen Sumiaisten koulun välitunnilla on vinha toiminnan ja tekemisen meininki. Lapset leikkivät innolla, pihamaalla vilisee keppihevosia ja puujalkoja, leikkimiekkoja, hyrriä ja keinuja. Aktiivinen kyläkoulu on ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi.

Sumiaisten koulu on ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi teemalla "Aktiivinen, iloinen, tarkkaavainen ja huomioiva oppilas". Kuva: Riika Raitio / Yle

Keski-Suomen liiton palkinto myönnetään tänä vuonna liikkumista ja terveitä elämäntapoja edistävästä toiminnasta. Sumiaisten koulussa on noin 80 oppilasta ja jokainen loistaa tavallaan. Esimerkiksi välitunnit ovat täynnä liikettä ja luovuutta.

– Yleensä me ollaan kirkonrottaa tai rönttöö ja joskus me ollaan boffer-miekkailemassa. Tässä on kyllä tämmönen pehmuste, mutta ei se kyllä kovin hyödytä, nauraa Janos Mäkelä esitellessään puista miekkaa.

Lähes kaikki koululaiset, etenkin pojat, myöntävät pelaavansa tietokoneilla, tableteilla, konsoleilla tai älypuhelimilla. Välituntien perinnepelit tarjoavat nykypeleille mukavaa ja fyysistä vaihtelua.

– Jos on vaan pelin ja puhelimen ääressä, tulee laiskaks eikä voi tehä kovin mitään, kyllä sitä liikuntaakin joskus vaan tarvii, pohtii Janos Mäkelä.

Uusi koulunäytelmä työn alla

Toukokuun alussa koululle rakentuu sirkusareena. Myös uusi koulunäytelmä on jälleen työn alla. Tulossa on oma versio Koko kaupungin Vinskistä ja Vinsentistä. Kuvaamataidossa on tehty naamioita ja musiikkitunnilla rytmejä.

– Meidän luokalta tulee näytelmään rytmiryhmä Amazonilta, me ollaan jo vähän aloiteltu niitä liikkeitä ja tansseja ja me tehään ite naamarit, kertovat Henna Tarvainen ja Sanni Härtsiä, jotka välitunneilla kantelevat toisiaan välillä reppu selässä.

Sumiaisten koulussa oppilaat, opettajat ja vanhemmat tekevät yhdessä juttuja.

– Vanhemmat puvustaa, kaivelee komeroita, vanhoja vauvanvaatteita, mummot kantaa mattoja, ei tartte kun vähän pyytää, kaikki tulee, iloitsee erityisopettaja Hannele Vainio.

Opettaja ei ole sanelukone, joka vaan tankkaa tietoa oppilaiden päihin. Käytöshäiriöitä ei Sumiaisten koulussa ole, eikä erityisluokkaa tarvita.

– Kun lapsi tietää että aikuinen on siinä aidosti mukana, aidosti välittää, lapsenkaan ei tarvitse esittää mitään, miettii Vainio.

Matikankokeitakin välillä

Yhteinen tekeminen opettaa tehokkaasti, mutta toki Sumiaisten koulusta löytyy myös perinteistä opetusta.

– Täytyy hieman vähentää hehkutusta ja myöntää, että kyllä meillä oli matikan koekin vähän aikaa sitten, lisää Vainio.

Keski-Suomen Liiton kolmanteen palkintokampanjaan ilmoitettiin eri puolelta maakuntaa 16 ehdokasta. Sumiaisten koulun lisäksi finaaliin ylsivät Jyväskylän Parkourakatemia ja Jyväskylän Sirkuskoulu, Jämsän Muistiyhdistys ja Jyväskylän Pyöräilyseura.

Keski-Suomi -palkinnon voittajan neljän finalsitin joukosta valitsee Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikän johtaja Mika Kojonkoski. Palkinnot jaetaan Keski-Suomen päivänä lauantaina 18.4. kello 12 kauppakeskus Forumissa Jyväskylän keskustassa.

Yle Keski-Suomi esittelee tällä viikolla kaikki neljä Keski-Suomi -palkintofinalistia alueellisissa tv-uutissa, radiossa ja netissä.

Opettajaa ja koululaisia haastatteli Riika Raitio.