1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Hotelli hävitettiin polttamalla Pihtiputaalla – rivitalo vuorossa lauantaina

Viitasaaren palokunta hävitti entisen Niemenharjun hotellin hallitusti polttamalla tänään Pihtiputaalla. Yle Keski-Suomi lähetti hotellin poltosta nettisuoraa Yle Areenaan. Nopeutettu videokooste ja kuvagalleria hallitusta palosta julkaistaan myöhemmin. Lauantaina on polttovuorossa viereinen rivitalo.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Hotellin polttaminen vaatii erikoisjärjestelyjä valtakunnan pääväylän liikenteeseen. Paloa ei saanut pysähtyä ihailemaan Niemenharjussa ja tien nopeusrajoitus laskettiin polttamisen aikana 50 kilometriin tunnissa. Nopeusrajoitus on voimassa aamusta puolikymmenestä iltakuuteen tai -seitsemään. Harjoitusalueella on tienvarressa myös muu vaara -liikennemerkit.

Niemenharju on ollut 1960- ja 80-luvuilla vilkkaassa hotelli-, motelli-, ravintola-, huoltoasema-, leirintäalue- ja viihdekäytössä. Toinen rivitalo on jo purettu pois, osa lomamökeistä myyty ja loputkin laitettu myyntiin.

Pääosa Niemenharjun rakennuskannasta on käyttökelvottomassa kunnossa. Päärakennuksen viereinen tuulimyllytalo ja vanha Mummonmökki lähellä Lylylampea säilytetään.

Viimeksi Niemenharjun päärakennuksessa on toiminut Viitasaaren Viihdekeskus.

Palokunta harjoitteli poltto-operaatioissa muun muassa savusukellusta tositoimissa ja sammutushyökkäyksiä isoilla paloletkuilla.

Sääennusteet pitivät paikkansa ja tilauspalo saatiin hoidettua suosiollisessa kaakkoistuulessa.

Lauantaina, kun hotellin viereinen rivitalo poltetaan, yleisö päästetään seuraamaan paloa lähempää. Rivitalo ei ole Nelostien välittömässä läheisyydessä.

Niemenharjun päärakennus ennen polttamista. Kuva: Ville Ala-Kokko