Bergen-Belsenin keskitysleiriltä löytyi joukkohauta – tutkija uskoo löytäneensä isoisänsä viimeisen leposijan

Tuhansien ihmisten uskotaan olevan haudattuna tuntemattomiin paikkoihin Bergen-Belsenin alueelle, joukossa Anne ja Margot Frank. Hautoja ei kuitenkaan aiota kaivaa auki.

Ulkomaat
Mustavalkoinen kuva jossa suuri joukko sotilaita katsoo palavaa rakennusta.
Keskitysleirin vapauttaneet Britit polttivat leirin vuonna 1945.Imperial War Museum

Hollantilaistutkijat uskovat löytäneensä aiemmin tuntemattoman joukkohaudan paikalta, jossa toimi natsi-Saksan Bergen-Belsenin keskitysleiri, kertoo International Business Times -nettilehti.

Tutkimusta johti Paul Verschure, joka ryhtyi selvittämään Bergen-Belsenissä kuolleen isoisänsä haudan sijaintia leiriltä selvinneiden vankien kertomusten perusteella.

– Yksi heistä antoi minulle kartan, johon oli merkinnyt, minne isoisäni oli haudattu, Verschure kertoo hollantilaiselle televisiokanavalle.

Paul Verschuren isoisä Jan Verschure oli hollantilainen vastarinta-aktivisti toisen maailmansodan natsimiehityksen aikana.

"Koko leiri on hautausmaa"

Arvioitu joukkohauta on 16x4 metrin levyinen ja se sijaitsee leirin entisen päätien päässä. Nykyisin paikka on ruohokenttää.

Hollantilaisarkeologin Ivar Schute kertoo, että alustavien kokeiden perusteella paikalla on todennäköisesti joukkohauta. Bergen-Belsenin keskitysleiristä on jäljellä vain vähän merkkejä, sillä leirin vapauttamisen jälkeen brittijoukot polttivat sen estääkseen tauteja leviämästä.

Uskottua joukkohautaa ei päästä kuitenkaan kaivamaan esiin, kertoo Bergen-Belsenin muistokohteen johtaja Jens-Christian Wagner. Hänen mukaansa Ala-Saksin juutalaisyhteisön kanssa käydyissä neuvotteluissa on käynyt ilmi, ettei kaivaminen ole uskonnollisten lakien mukaan sallittua.

– Siksi olemme päättäneet olla kaivamatta. Joka tapauksessa koko leiri on julistettu hautausmaaksi, hän huomauttaa.

Lähellä Bergeniä sijaitsevassa Bergen-Belsenin keskitysleirissä kuoli ainakin 50 000 ihmistä. Joukossa olivat Anne Frank ja hänen sisarensa Margot, joiden uskotaan kuolleen lavantautiin tai pilkkukuumeeseen.

Sisarukset haudattiin tuntemattomiin hautoihin leirin ympäristöön. Jopa 10 000 ihmisen uskotaan olevan haudattuna alueelle.