Viron ja Suomen pääministerit: muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen on valmistauduttava

Viron uuden hallituksen pääministeri Taavi Rõivas vierailee Suomessa. Sekä hän että Alexander Stubb painottivat tiedotustilaisuudessa yhteistyön merkitystä uudessa poliittisessa ilmapiirissä.

Kotimaa
Taavi Roivas ja Alexander Stubb.
Taavi Rõivas ja Alexander Stubb.Yle

Viron ja Suomen pääministerit esiintyivät tuttavalliseen sävyyn keskustelujensa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Keskustelunaiheet olivat silti vakavat. Tärkeimmäksi nousi turvallisuustilanne.

– On selvää, että suuri naapurimme Venäjä ei noudata kansainvälisen oikeuden sääntöjä samalla tavalla kuin EU, sanoi pääministeri Rõivas. Hänen mukaansa Ukrainan tapahtumat - ja jo sitä ennen Georgian tapahtumat - osoittavat että kansainvälinen turvallisuustilanne on muuttunut.

– Ei se sitä tarkoita, että kaikki maat olisivat vaarassa, mutta uusiin haasteisiin on vastattava.

Viron pääministeri painotti, että on tärkeää tehdä yhteistyötä sotilaallisella ja puolustuspoliittisella alalla.

Alexander Stubb puolestaan sanoi painokkaasti, ettei Suomeen kohdistu sotilaallista vaaraa. – Venäjän käyttäytyminen silti huolestuttaa minua, hän lisäsi.

Molemmat pääministerit ylistivät maidemme välisiä suhteita. Stubbin mielestä on erityisen arvokasta, että Baltian maat ovat sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäseniä.

– Se on lisännyt Suomen ja Ruotsin kaltaisten, puolustusliittoihin kuulumnattomien maiden turvallisuutta.

Taavi Roivas.
Taavi Rõivas.Yle

Aiemmin päivällä Viron pääministeri tapasi Saksan puolustusministerin Ursula von der Leyenin Tallinnassa, ja pyysi Saksalta joukkoja alueelleen.

Helsingissä hän selvitti pyyntöään. – On loogista, että Nato on läsnä kaikkien jäsentensä alueella, ja tässä suurimmilla mailla on merkittävin rooli.