Boko Haramin vuosi sitten sieppaamia tyttöjä muistellaan eri puolilla maailmaa – "Chibokin tyttöjä ei saa koskaan unohtaa"

Yhä vankeina olevia 219 tyttöä on muisteltu niin Nigeriassa kuin ulkomaillakin. Nigerian uusi presidentti ei lupaa, että tytöt palaavat, mutta vakuuttaa taistelevansa Boko Haramia vastaan edeltäjäänsä tehokkaammin.

Ulkomaat
Muistotilaisuus
Muistotilaisuus Nigeriassa 14. huhtikuuta.EPA

Eri puolilla maailmaa on muistettu tiistaina tyttöjä, jotka ääri-islamilainen Boko Haram -järjestö sieppasi vuosi sitten Chibokissa Koillis-Nigeriassa.

Nigerian pääkaupungissa Abujassa muun muassa 219 tyttöä marssi opetusministeriön luo kantaen kylttejä, joista kussakin oli yhden yhä kateissa olevan tytön nimi.

Ryhmä aloitti marssinsa paikalta, jossa siepattujen tyttöjen puolesta perustettu kampanja, Bring Back Our Girls (siirryt toiseen palveluun) (Tuokaa tyttömme takaisin), on kokoontunut lähes joka päivä viime vuoden toukokuusta lähtien.

Marsseja ja muita tapahtumia tyttöjen puolesta on järjestetty myös muualla Nigeriassa sekä useissa eri maissa Uudesta-Seelannista Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Nigerian presidentiksi valittu Muhammadu Buhari varoitti tiistaina, ettei hän voi antaa lupausta kateissa olevien 219 tytön palaamisesta. Hän kuitenkin lupasi taistella Boko Haramia vastaan tehokkaammin kuin väistyvä presidentti Goodluck Jonathan.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Marie Harf vetosi Boko Haramiin kaikkien siepattujen vapauttamiseksi. Harf vahvisti, että Yhdysvalloilla on yhä Abujassa asiantuntijaryhmä, joka auttaa tyttöjen etsimisessä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo, ettei maailma saa koskaan unohtaa siepattuja Chibokin tyttöjä, Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo tuoreessa raportissaan, että Boko Haram on siepannut vuoden 2014 alusta lähtien yhteensä ainakin 2 000 naista ja tyttöä. Heitä on raiskattu ja pakotettu opettelemaan tappamista, raportissa sanotaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset